Mane vina i kako ih otkloniti

mane vina vinarstvo vino

Mane vina. Kao ljubitelji vina konzumiramo mnoga vina sa manama, bez da primjetimo. Ništa čega se ne treba stidjeti jer većina nas jednostavno ne zna šta su vinske mane. Dobra vijest je da većina mana u vinu za nas nije loša. Mane imaju samo loš okus. Dakle, evo kratkih primjera o najčešćim nedostatcima u vinu i kako ih namirisati/osjetiti. Vinske greške/mane uništavaju noć.

SUMPORNA JEDINJENJA-Šta je to: Sumpor je komplikovano jedinjenje kada je vino u pitanju. Sumpor (sumpordioksid) se dodaje u malim količinama gotovo svim vinima da bi se vino stabilizovalo. Još jedno jedinjenje sumpora se nalazi u vinu pod nazivom sumporvodonik (dihydrogen sulfide-H2S) a to je prirodni sporedni proizvod fermentacije ako ista ne ide željenim tokom. Jedinjenja sumpora mirišu na dim poput upaljene šibice ili kuvanog kupusa. Većina tih mirisa ispari za oko 15-20 minuta nakon otvaranja boce. (Zbog toga je vino korisno pretočiti!).  Kako to mogu provjeriti? Najčešća manifestacija mane koja se odnosi na sumpor zove se merkaptan (vezan je za dihidrogen sulfid). Ako primijetite miris na pokvareno jaje, prdac, spaljenu gumu, kuvani bijeli luk ili miris tvora u vinu nakon što flašu otvorite ili vino dekantirate, onda vjerovatno imate problem sa merkaptanom. Mogu li to popraviti? Dekantiranje smanjuje neugodni okus. Takođe, primećeno je da i mješanje vina sa srebrom smanjuje veličinu ovih velikih sumpornih jedinjenja (što ih čini manje prepoznatljivim). Iako, ako je miris vrlo agresivan, svakako biste trebali razmisliti o vraćanju boce.

7 mana vina i kako i otkloniti;  Naslov orginala: 7 Wine Faults and How to Sniff Them Out;  Izvor: https://winefolly.com/ ;  Objavljeno: 19.03.2012. by Madeline Puckette;  Prevod: Dragutin Mijatović;  Ključne riječi: vino, oksidisano vino, TCA vino, sumpor, fermentacija