Slijepa degustacija

Slijepa degustacija – priprema

degustacija vino vinska kultura

Slijepa degustacija. Slijepa proba vina jedan je od najvažnijih aspekata koji vinski profesionalac treba da savlada. Kada govorimo o slijepoj degustaciji, to znači probati i ocjenjivati vina bez ikakvih informacija o njima.

Slijepa degustacija
Pravilno držanje čaše

U vinskom svijetu, slijepa degustacija se radi iz različitih razloga, uključujući:

  • Poboljšanje vašeg nepca.
  • Poboljšanje vaših vještina ocjenjivanja vina.
  • Ocjenjivanje na vinskim takmičenjima.
  • Imate nepristrasno mišljenje o određenom vinu.

Mnogim ljudima, uključujući i vinske profesionalce, potrebne su godine da savladaju umjetnost slijepog probanja. Slijepa proba samo po sebi ima različite segmente na koje se treba fokusirati. Ali to je za drugi put.

Prije nego što uopšte zakoračite u svijet slijepog probanja, prvi korak koji trebate učiniti je da se pripremite za ono što dolazi. Dakle, razgovaramo o 5 različitih stvari koje treba imati na umu dok se pripremate za slijepu degustaciju, bilo da se radi o takmičenju vina, prijateljskoj degustaciji ili profesionalnoj.

1. Čist set čašaslijepa degustacija

A clean set of glasses Čist set čaša je ključan kada je u pitanju degustacija na slijepo. Prvi korak u procjeni vina dolazi gledanjem u vino, a čist set čaša pomoći će vam da jasno sagledate vino i njegovu bistrinu, sjajnost, koncentraciju, boju, viskozitet itd. Ako vaše čaše nisu čiste, onda s vremena na vrijeme možete dobiti i ometajuće mirise koji dolaze iz staklene čaše, koji će ometati stvarne arome vina dok njušite.

Slijepa degustacija
Čiste čaše

2. Sveska i olovka

Uvijek pravite zabilješke. Važno je da vodite bilješke u zavisnosti od toga šta probate. Ovo je od velike pomoći kada pokušavate zaključiti koje vino probate ili ste probali.

3. Čaša vode

Imajte čašu vode sa sobom da popijete nekoliko gutljaja između probanja kako biste očistili nepce. Preporučuje se voda sobne temperature jer ne želite da vam hladna voda utrne nepce.

4. Nosite vodič sa sobom

Ako ste novi u svijetu slijepog probanja, uvijek je od pomoći imati vodič koji vam može pomoći u izvođenju različitih parametara o tome kako vino treba probati. Mnogo je vodiča dostupnih na internetu, poput onog od WSET-a i Court of Master Sommeliers. Mali podsjetnik. https://thegrapegrind.com/wp-content/uploads/2021/06/Simplified-Tasting-Guide.pdf

Slijepa degustacija
Nepravilno držanje čaše

5. Slijepa degustacija – Budite strpljivi

Veoma je važno da završite degustaciju prije nego što donesete konačne zaključke. Često, kao degustatori vina, dođemo u iskušenje da vrlo brzo počnemo izvlačiti zaključke, bilo po aromama, bilo po izgledu. Kada vam vino počne davati neke nagoveštaje i tragove, vaš um nekako preskoči i unapred odlučuje šta je vino. Ponekad to može poremetiti vašu sposobnost da okusite dobro i kompetentno. Uvijek zaključite na kraju na osnovu svih izvedenih dokaza. I tako se pripremate za degustaciju na slijepo.

Izvor: https://sonalhollandwineacademy.com/. Naslov orginala: 5 Ways To Prepare For Blind Tasting (5 načina da se pripremite za slijepu degustaciju). Objavljeno: 26.05.2022. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati:  

Zanimljivosti o lozi i vinu: Moji prijatelji uvijek nazdravljaju svom zdravlju prije nego što padnu (Phyllis Diller)