Može li Nauka spasiti vaše omiljeno vino

nauka sorta stres vino vinogradarstvo vinova loza zastita loze

Omiljeno vino. Mnoge popularne sorte grožđa su osjetljive na bolesti, zahvaljujući vjekovima korišćenja inbridinga. Moguća biotehnologija ima odgovor.

Chardonnay je među najpopularnijim i najprepoznatljivijim vinima u svijetu. Geni sorte su u suštini preneseni iz jedne biljke u istočnoj Francuskoj prije nekoliko vijekova. Ova genetska konzistentnost može se smatrati dobrom stvari, jer čuva sortu prepoznatljivu. Ali njeni geni su takođe odgovorni za to kako reaguje na okolinu, uključujući štetočine i bolesti koje su zajedničke svakom vinogradu.

Jedna takva globalna pošast je ono što je poznato kao “plamenjača“, patogen gljiva koji može da uništi grožđe i lišće vinove loze tako da grožđe ne može proizvesti dovoljno šećera za fermentaciju da bi se dobilo dobro vino. U prirodnom okruženju vinove loze, biljka je možda razvila prirodnu otpornost na plamenjaču i druge bolesti. Ali, kada oplemenjivači stvaraju nove sorte na bazi drevni sorti u novim vinskim regijama, vinova loza može biti posebno ranjiva na lokalne pošasti.

Jedan primjer? New Jersey. Država možda nije posebno poznata po vinu, ali je proizvodnja vina posljednjih godina u porastu. Glavno pitanje je vruće i vlažno ljeto u New Jerseyu, savršen recept za trulež grožđa. “Svaki vinograd u New Jerseyu se bavi problemom zvanim plamenjača,” kaže Peter Oudemans, biljni patolog na Univerzitetu Rutgers. “To je uobičajena i prilično razorna bolest.” Plamenjača može postati još opasnija kako klimatske promjene mijenjaju regije u svijetu. Za sada, i konvencionalni i organski farmeri održavaju svoje čokote vinove loze bez bolesti kroz kombinaciju praksi kao što su rezidba i primjena pesticida. 

Naslov orginala: Can Science Save Our Favorite Wines?;  Izvor: https://www.winemag.com/;  Objavljeno: 01.01.2017. by Brooke Borel;  Prevod: Dragutin Mijatović;  Ključne riječi: genetski inžinjering, bolesti vinove loze, plamenjača