Na pustom ostrvu, da li bi bilo bolje piti vino ili biti žedan?

alkohol vino zdravlje

Na pustom ostrvu. To nije fatamorgana, iluzija, opsesija, to je boca vina koja pliva prema obali … a možda će vam samo pomoći da ostanete živi!

Na pustom ostrvu

Količina vode koju izgubite mokrenjem kontrolisana je sa Anti Diuretic Hormone (AHD, koji se takođe naziva vazopresin). ADH uzrokuje da vaši bubrezi izluče višak vode iz urina kako bi se mogla reciklirati natrag u vaše tijelo. Bez ikakvog ADH-a, bubrezi bi vam dnevno ubacivali oko 10 litara vode u mjehur; ADH to smanjuje na jednu ili dvije litre. Alkohol povećava količinu koju urinirate jer suzbija proizvodnju ADH-a. Dovoljno alkoholnog pića može suzbiti ADH do točke u kojoj bubrezi zapravo izlučuju više vode nego sama količina pića, pa ima i neto dehidrirajući učinak. Ali koncentracija alkohola potrebna za to, povećava se kako postajete žedniji.

Kada biste samo pili vino na pustom ostrvu, u početku biste izgubili više vode nego što ste dobili od vina, ali kako je vaše tijelo postalo više dehidrirano, proizvelo bi više ADH-a da nadoknadi i na kraju biste dostigli točku ravnoteže. Sa 13% alkohola u većini vina ta ravnotežna tačka i dalje bi vas ostavljala loše dehidriranim (da ne pominjemo beznadno pijane), ali to bi vas trebalo spriječiti da ne umrete od žeđi. Ako bi se uz vino popilo i šest piva (5% alkohola), to bi bio bolji izbor.

Naslov orginala: On a desert island, would it be better to drink wine or go thirsty? Izvor: https://www.sciencefocus.com/; Objavljeno: by Luis Villazon. Prevod: Dragutin Mijatović