Nepoznate sorte grožđa i …

Nepoznate sorte grožđa i …

ampelografija grožđe nauka region vinogradarstvo vinova loza

Nepoznate sorte grožđa i … Istraživački tim Tecnenol na Universitatu Rovira i Virgili (URV), predvođen Francesca Fort, otkrio je postojanje 15 novih sorti grožđa u Calonge (Sant Antoni), naglašavajući bogatstvo i raznolikost ovih katalonskih vinograda. Područje za biologiju vinove loze istraživačke grupe Tecnenol URV katalogizovalo je 15 novih sorti među sortama vinograda Calonge, od kojih su sedam otkrili istraživači sa Univerziteta La Rioja. Ove do sada nepoznate sorte obogatiće kataloge biodiverziteta vina sa pet vinskih sorti, rezultat ukrštanja sa sortama drugih vrsta roda i jednom potpuno divljom.

Francesca Fort, prikuplja uzorke

Vinogradi u Calonge (Sant Antoni)

Za istraživače, vinogradi Calonge (Sant Antoni) predstavljaju posebnu jedinstvenost, kako zbog svojih klimatskih i geoloških uslova, tako i zbog ljudske selekcije. Da bi se došlo do ovog otkrića, korištena je tehnika SSR (Simple Sequence Repeats). Tehnika oznata i kao mikrosatelitska tehnika, koja omogućava određivanje genetskog profila različitih sorti i njihovo međusobno razlikovanje.

Od 2013. godine, Francesca Fort, istraživačica na Odsjeku za biohemiju i biotehnologiju, je URV ambasador u sektoru vina Kanarskih ostrva. Kada je u svojoj prvoj potrazi na Tenerifima počela da identifikuje sorte vinograda jedinstvene u svijetu, lokalni farmeri nisu mogli da poveruju. Od tada, Fort i njen tim su izvršili istraživanja na šest ostrva u arhipelagu. Do sada su otkrili 23 neregistrovane sorte i desetine mutacija.

U ovom novom istraživanju, tim koji je predvodila Francesca Fort proučavao je genetski profil 92 čokota iz vinograda Calonge (Sant Antoni). Prenošenje običaja i načina rada sa roditelja na djecu generacijama je značilo da na plantažama ovog grada u Baix Empordà postoji „raj biodiverziteta“. Biodiverzitet u pogledu sorti vinove loze, koje stručnjaci smatraju „autentičnim kovčegom“ («una auténtica Arca de Noé de la viticultura catalana»). “Noé katalonskog vinogradarstva.” Genetskom analizom otkrivene su 52 različite sorte, od kojih 15 nije identifikovano. To su sorte koje nisu katalogizovane ni u jednoj od baza podataka kojima naučna zajednica ima pristup. Isto tako, u prethodnoj studiji u istoj opštini, istraživači sa Univerziteta La Rioja otkrili su 11 nepoznatih sorti. Sorti od kojih je sedam potvrdio tim Frančeske Fort, među petnaest sorti identifikovanih u ovom istraživanju.

Nepoznate sorte grožđa i …

Nepoznate sorte grožđa i …

Francesca Fort objašnjava da “možemo pretpostaviti da, među svim pronađenim novim sortama, postoji 5 vinifera sorti. 9 su rezultat ukrštanja sa sortama drugih vrsta iz roda Vitis i 1 potpuno divlja. ” Vinifere su nazvane picapolla muscatellacaïm 6cargolroseta i colló de gall negre. Hibridi kao što su muscat negremullíabellercaïm 3 10molla 3 Troig de la costacarinyena rojahibrid maduixa i grech 2; i jedina divlja sorta, grech 1.

Gradsko vijeće Calonge (Sant Antoni) finansiralo je ovaj projekat, koji je proizašao iz želje da se vinogradi zasade tradicionalnim sortama. Sorte koje su prisutne samo na području opštine ovog grada Empordà.

Francesca Fort smatra vrlo pozitivnim što je uspjela primijeniti svoje metode u Kataloniji nakon što je dobila priznanje za svoj rad na Kanarskim otocima. „Ova studija pokazuje da je populacija vinograda Calonge (Sant Antoni) izuztna. Bilo zbog klimatskih i geoloških uslova ili zbog ljudske selekcije, ima hvale vrijednu jedinstvenost. ” Pored biološke i botaničke važnosti ovog istraživanja, rezultati će doprinijeti katalonskoj – i globalnoj – leksikografiji. 15 novih naziva za novootkrivene sorte, 49 novih sinonima i 13 naziva za pojedinačne mutacije.

Naslov orginala: Descubren ocho variedades vitícolas desconocidas entre las cepas de las viñas de Calonge i Sant Antoni. (Osam nepoznatih sorti grožđa otkriveno je među vinovom lozom u vinogradima Calonge i Sant Antoni). Izvor: https://www.tecnovino.com/. Objavljeno: jun 2024. Prevod i priprema za sajat: Dragutin Mijatović