Mit i legenda o sorti grožđa Merlot

grožđe sorta vino vinska kultura

Mit i legenda o sorti grožđa Merlot. Sorta Merlot zauzima oko 266.000 ha u svijetu. Najzastupljenija je u Francuskoj sa 112.000 ha. Šljiva i crna trešnja su među najčešćim korištenim deskriptorima vina Merlot. Sorta se često koristi za proizvodnju vina određene teksture, a ne određenog okusa.

Mit i legenda o sorti grožđa Merlot

Glatko, zaobljeno i “lako piće” uobičajeni su opisi vina Merlot. Glavni razlog tome je što je bobica sorte Merlot relativno velika u odnosu na svoje sjemenke i debljinu pokožice u kojima se nalaze tanini. Iz tog razloga, sorta se koristi za omekšavanje vina proizvedenih od više taninskih sorti (izvor: https://www.wine-searcher.com/)

Mit: Merlot na francuskom znači „kos“

Ljudi su oduvijek smišljali priče o tome kako su biljke i životinje dobile svoja imena, kako je leopard dobio mrlje i tako dalje. Folklor u jugozapadnoj Francuskoj govori da je Merlot ime dobio po ptici kos. Ne samo da se ptica na francuskom zove ‘merle’, crno grožđe sorte podudara se sa perjem crne ptice, a ptice posebno voli voće.

Istina: Iako kosovi možda nisu najveća pošast poznata uzgajivačima grožđa sorte Merlot, etimologija njegovog imena je, po svoj prilici, istina.

Najraniji pomen sorte Merlot u Libourne datira od 1783/4. godine, gdje se opisuje kao spravljenje “crnog i izvrsnog vina”. Daljnja rasprava o grožđu iz 1824. godine uvodi savremeni pravopis i objašnjava: „Ime merlot dobila je ova sorta, jer crni kos vrlo voli ovo grožđe.“ Veza je sve jača jer, iako je francuski kos već jako usko povezan. Na lokalnom okcitanskom dijalektu ime ptice kos je ‘merlau’, što je još bliže imenu sorte Merlot nesumnjivo je da se možete složiti.

Izvor: https://www.thedrinksbusiness.com/. Naslov orginala: Ten grape myths and legends (Deset mitova i legendi o sortama grožđa). Objavljeno: 18.07.2017. by Rupert Millar. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/merlot-uzvraca-udarac/