Priča o vinu kroz kino

Priča o vinu kroz kino

ljubav podrum vino vinograd

Priča o vinu kroz kino. Putovanje u sjećanje na kompaniju i teritoriju, u djelu koji je napisao i režirao Massimo Zanichelli, jedan od najboljih italijanskih dokumentarista. Pričanje svijetu vina univerzalnim jezikom kinematografije je ključ koji sve više uspješno koriste teritorije i vinarije širom svijeta. Sve kako bi ispričali svoju vlastitu istoriju i vrijednosti, zajedno sa onima na teritoriji, ili poslali poruke i podnijeli razmišljanja publike. Publike, potencijalno mnogo šira od publike profesionalaca. Mosnel, istorijska vinarija Franciacorta, takođe je to učinila, uz djelo koje je napisao i režirao jedan od najboljih talijanskih novinara i dokumentarista, Massimo Zanichelli. Filmom koji nudi uzbudljivo putovanje, niz uspomena, prisjećajući se lika Emanuele Barzanò Barboglio. Pionira oblasti Franciacorta i majka sadašnjih vlasnika Giulija i Lucije Barzanò. A prije svega u sadašnjosti kompanije, prikazujući u poetskom ključu rad na selu i u podrumu tokom slijeda godišnjih doba.

Priča o vinu kroz kino

Film je predstavljen proteklih dana, prvo u kompaniji, a potom i u Anteo Palazzo del Cinema u Milanu. Distribuirat će se u dvije verzije, obe online: duža (“Mosnel di Franciacorta“, već na webu od 10. juna) i duži kratki („An eternal effervescence – Mosnel di Franciacorta“, koji će biti dostupan od 10. jula).

Priča o vinu kroz kino

“Snažno smo željeli ispričati našu priču i svakodnevni život u kompaniji, u smjeni godišnjih doba i procesima koji stvaraju čaroliju Franciacorta – izjavljuju Lucia i Giulio Barzanò. Profesije koja se iz godine u godinu ponavlja isto, ali u stvarnosti uvijek drugačije, a upravo je protok vremena ono što čini naša vina jedinstvenima.” “Kontrasti igraju ključnu ulogu u vinu kao i u kinu – nastavlja reditelj Massimo Zanichelli. Istražujući cijeli proizvodni ciklus, od vinograda do boce, snimio sam kontrast između najživljih eksterijera (rad u vinogradima). Interijera sabranije i nečujnije (paralelne aktivnosti u podrumima vinarstva, u prostorima za burad i u degustacionim salama).

Između snimaka iz vazduha i snimaka iz daljine posvećenih pejzažu i svim detaljima prirode istraženim makrooptikom koji otkrivaju, od insekta do mehurića, svijet nevidljiv ljudskom oku”. U središtu svega je vrijeme. Vrijeme i godišnja doba (nebo sa svojim oblacima su jedan od protagonista), ono života i ono što je mosnelskim vinima potrebno da postanu skladni, elegantni i dugovječni Franciacortas. Vina poznata po tome da dostignu vrhunac njihovog izraza nakon dugih usavršavanja.

Vino i kino

Put i način pričanja svoje priče kroz kino i njegov jezik, koji su godinama, kako smo prenosili na WineNews-u, postali sve popularniji na vinskoj sceni. I koji su izabrali teritorije kao što su Langhe Roero i Monferrato, sa “Vite!” Tiziano Gaja. Poslovne grupacije kao npr “Istorijske porodice” koja će ispričati priču o Valpolicella e Amarone, uz rad mladog reditelja Michael Gasparini. Prolazeći kroz najneobičniji slučaj “Maga Lino. Farmer. Jedna Zemlja. Il Coraggio” , posvećen Lino Magi, istorijskom vinaru Barbacarlo, sa potpisom Ermanno Bido. Prelazimo na više “horske” formate kao što je Harvest 2020 . Koprodukcija Forma con Zenit Distribution, uz podršku PromoTurismoFvg, Consorzio Tutela Vini del Collio i Ca’ del Bosco. Te partnerstvo Enosis Meraviglia, promišljanje odnosa predaka između vina i čovječanstva u istoriji, da damo neke primjere.

Ne zaboravljajući primjere izvan Alpa, poput “Red Obsession , već 2013. godine. U to vrijeme fokusiran na procvat koji su prije više od 10 godina doživjela velika Bordeaux vina u Kini. (Uz učešće Christian Moueix i Thomas Duroux Château Palmer, Cammei  di Francis Ford Coppola, Charles Chevallier di Lafite, Corinne Mentzelopoulos di Margaux i Frédéric Engerer di Latour). Ili, da se vratimo u novije vrijeme, dokumentarac koji je podigao uzbunu na dugovječnost francuskih vinograda Un point c'est tout! (Fall stop!)” , koju traži vrtić Lilian Bérillon sa, između ostalih, Anselme Selosse (Jaques Selosse). Jean Louis Chave (Domaine Jean-Louis Chave). Peter Sisseck (Dominio de Pingus u Španiji i Château Rocheyron u Bordeauxu, između ostalih) i Lalou Bize Leroy (koji je godinama, zajedno sa Aubert-om de Villaine-om, vodio Domaine Romanée-Conti).

Naslov orginala: Raccontare il vino con il cinema: una strada sempre più battuta. Ecco “Mosnel di Franciacorta” (Pričanje priče o vinu kroz kino: sve popularniji put. Evo “Mosnel di Franciacorta”. Izvor: https://winenews.it/it/. Objavljeno: 17.06.2024. Prevod i priprema za sajt: Dragutin Mijatović