Papirna boca za vino: šta je to?

nauka tehnologija vino vinska kultura

Papirna boca. Bocu za vino napravljenu od recikliranog kartona lansirala je kompanija Frugalpac u Velikoj Britaniji, a dobili smo i uzorak da je isprobamo.

Papirna boca

Papirna boca za vino, poznata kao “Frugal boca”, predstavljena je kao lakša i ekološki prihvatljivija alternativa staklu. Sa 83 grama, Frugalpac je rekao da je njegova boca i do pet puta lakša od obične staklene boce za vino. Glavni supermarketi u Velikoj Britaniji ‘aktivno razmatraju ideju o prihvatanju boce. Dodao je da je ukupno smanjenje emisije ugljen dioksida (carbon footprint) i do šest puta manje od staklenih boca, na osnovu analize Intertek grupe. Debi boca najnoviji je u nizu inicijativa namijenjenih smanjivanju uticaja vinarske industrije na okolinu. Počev od recikliranih plastičnih boca do čaša lakše težine i isporuke više vina u neflaširanom stanju.

Kako funkcioniše papirna boca za vino?

Frugal boca izrađena je od 94% recikliranog kartona, od plastične obloge za hranu koja sadrži vino ili alkoholna pića, po principu slično kao bag-in-box pakovanje. Iako je uključena neka plastika, kompanija kaže da boca Frugal koristi “do 77% manje plastike” od normalne plastične boce i da je plastična obloga reciklirajuća. Ima “15 grama u odnosu na 64 gramsku bocu napravljenu od 100% reciklirane plastike”, rečeno je. Što se tiče recikliranja, cijelu bocu možete staviti u kantu ili možete odvojiti na dva dijela.

Prvo izdanje. Prvo vino koje se pušta u bocu Frugal je vino Cantina Goccia, 3Q 2017, mješavina Sangiovese, Merlot i Cabernet. Prethodne berbe su osvojile medalje na Decanter World Wine Awards. “Imali smo fantastične povratne informacije od ljudi koji su isprobali Frugal bocu”, Malcolm Waugh, Frugalpac's CEO. “Uz vrhunske prednosti za životnu sredinu, izgleda i osjeća se kao ni nijedna druga boca koju ste do sada vidjeli.”

Testiranje Frugal boce. Ispitujući uzorak Frugal boce, sigurno se primjećuje da je mnogo lakša za držanje od stakla. Bila bi dobra za početak razgovora, a prednost dobre izolacije i težine čini je idealnim piknik-vinom; plus da nema stakla u torbi ili kad reciklirate otpad. Čini mi se da razmišljam o principu “bag-in-box”, iako je veličina boce Frugal od 75 cl bolja za dvije osobe koje dijele vino. Druga sličnost sa “bag-in-box”, je, međutim, da je teško reći koliko ste vina potrošili, jer ne možete vidjeti kroz pakovanje. Pogledati i: https://ovinu.info/stilovi-crvenih-vina/

Izvor:https://www.decanter.com/; Naslov orginala: Paper wine bottle launched: What is it like? Objavljeno: 30.06.2020. by Ellie Douglas. Prevod: Dragutin Mijatović