Tokaji – priča o vinu

vino vinska kultura

Priča o vinu Tokaji. Vina mađarske regije Tokaj, ili kako kažu “toe-kay”, su prozori u prošlost. Prvo, riječ za vino na mađarskom jeziku Bor, nije izvedena iz latinske riječi za vino (vinum). Ovo ukazuje na to da je ova oblast imala istoriju vinarstva koja je rasla nezavisno od, a možda i prije rimske ekspanzije. Drugo, nalazišta praistorijskih šuma u sjeveroistočnoj Mađarskoj (blizu Tokaja) otkrivaju lozu iz devonskog doba, prethodnika savremene loze. Bez obzira na ova dva intrigantna otkrića, tokaji slatka vina Tokaj-a pružaju najinteresantnije priče o ulozi Mađarske u savremenoj istoriji vina.

Tokaji vina
Tokaji vina

Tokaji je jednom bio jedno od najvažnijih vina na svijetu. Prihvatili su ga kraljevi kupci, uključujući mađarsko plemstvo, Ferenc Rákóczi II, Petar Veliki, Kralj Luj XIV, Katarina Velika i čak austrijski kompozitor Joseph Haydn (koji je dobijao i platu u vidu vina). Najprihvatljiviji od ovih eliksira (i najskuplje) bilo je Tokaji Eszencia, tečni “med” koji sadrži toliko slatkoće kao i direktan sirup. Tako je intenzivan da se Eszencia obično uživa sa kašičice i da zbog visokog sadržaja šećera može stariti 200+ godina.

Napomena: Da bi se dobila apelacija vino se mora proizvoditi samo od grožđe šest domaćih sorti: Furmint (“foorment”), Hárslevelü (“harsh-level-lou”), Kabar (“kah-bar”), Kövérszölö (“kuh -vaer-sue-lou “), Zéta (” zay-tuh “) i Sargamuskotály (” shar-guh-moose-koh-tie “) i Muscat Blanc.

Naslov orginala: TheStory of Tokaji Wine;  Izvorhttp://winefolly.com/  Objavljeno:20.07.2016.  Prevod: Dragutin Mijatović