Muzika i vinski savjeti

degustacija muzika vino vinska kultura

Muzika i vinski savjeti. Ispijanje vina je uzbudljivo putovanje otkrivanja, koje uključuje sva osjetila. Pogledate vino kako biste procijenili boju, njuškate vino da uhvatite arome i kotrljate vino oko usta kako biste utvrdili kako se okus i tekstura spajaju. Ali slušate li ikada vino?

Muzika i vinski savjeti
Latice ruže su u vinu samo vi to ne vidite

Muzika utiče na nas na više načina nego što smo obično svjesni, često i ispod praga svijesti. Na primjer, kada prepoznamo pjesmu, mozak neobično opazi da se vrijeme ubrzava. Ako čekate u dugom polaganom redu, ovo očito može biti dobra stvar.

Muzika takođe ima iznenađujuće efekte na ono što kupujemo. U sada već klasičnoj studiji, naučnici su osnovali laboratoriju u vinoteci kako bi testirali vezu između muzike i prodaje vina. Trgovina je prodavala više francuskih vina kad je puštala francusku muziku, a kada je prešla na njemačku, kupci su kupili više njemačkih rizlinga.

Sve na što se sve svodi je to da muzika može um pomaknuti na nove referentne okvire. Takođe, ilustrira da nas okolina mnogo lakše pokoleba nego što bismo možda sa ponosom željeli zamisliti. Jedan zvuk, melodija ili određena vrsta tišine mogu nas podsjetiti na određeno mjesto, događaj ili životni period. Na isti način, muzika može odmah obojiti kako doživljavamo vino. Nježna muzika čini vino zapravo nježnijim, dok živahni zvučni zapis čini vino živahnijim.

Sada kad znamo da muzika može igrati veliku ulogu u degustaciji vina, kako je to pametno iskoristiti u svoju prednost?

Četiri savjeta za uparivanje muzike i vina

Da biste muziku uparili sa vinom, najbolji način je prvo pronaći zajedničke dodirne tačke i u vinu i u muzici.

Pogled na vinograd uz laganu muziku

1. Porijeklo podudarnosti. Izaberite vino i muziku sa istog kontinenta, zemlje ili regije. Ovaj izbor pojačava osjećaj mjesta. Započnite sa očitim podudaranjima, kao što je igranje tanga kada poslužujete crno vino iz Argentine ili igranje fado sa robusnim vinom iz Portugala. Kako naučite više o ovome, možete napredovati do još više lokalnih žanrova.

2. Uskladiti karakter i osobine ličnosti. Pažljivo slušajte muziku i pokušajte prepoznati bilo koju od sljedećih karakteristika: lagano, snažno, elegantno, robusno, vruće, hladno, svježe, zrelo, mladalačko, slatko, polutonsko, privlačno, suzdržano, lakomisleno, umjereno, izražajno, čvrsto. Što više atributa pronađete za vaše vino, to bolje.

3. Vrijeme podudaranja i berba. Zrelo vino može se savršeno uklopiti uz stariju muziku. Najpoželjnije je iz iste decenije, ili zašto ne iste berbe? Probajte pustiti legendarni album dok poslužujete jednako legendarno vino iz iste godine. Klasika je slušati Thriller Michaela Jacksona dok degustirate visokokvalitetni Bordeaux iz čarobne 1982. godine.

4. Test kontrasti. Povucite hrabro i pustite muziku koja se uklapa sa osjećajem vina. Kontrastna muzika u pozadini može imati fascinantan efekat. Hard rock lista lako će razoružati skupi vintage šampanjac, dok će vam elegantna Bachova fuga pružiti svakodnevnu zabavu luksuznim sjajem.

Bez obzira na vaše ambicije, postoji svijet koji možete istražiti. Pozovite prijatelje, prilagodite plejlistu koja se lijepo uklapa i sa vinom i sa muzičkim preferencijama vaših prijatelja. I ne zaboravite obezbijedite puno vina.

Vrijedi i ovo pogledati: https://ovinu.info/vinska-simfonija-dirigovanje-simfonijom-vina/

Naslov orginala: Practical music and wine tips (Praktična muzika i vinski savjeti). Izvor text: https://www.soundtrackyourbrand.com/. Slika vina: https://www.luxurylifestylemag.co.uk/.   Prevod: Dragutin Mijatović