Radovi u vinogradu tokom zime

vinograd vinogradarstvo vinova loza

Radovi u vinogradu. U vinogradu uijek ima posla. Obično se misli da poslovi poslije berbe jenjavaju. Naprotiv, u vinogradu u periodu novembar – februar ima niz poslova čiji je osnovni cilj: zaštita čokota od niskih temperatura, jesenja duboka obrada zemljišta, jesenje đubrenje, zatim ispitivanje potencijalne rodnosti, rezidba.

Zaštita čokota od niskih temperatura. Zaštita od niskih zimskih temperatura je neophodna naročito u mladom vinogradu, a u područjima gdje niske temperature imaju vrijednost ispod – 15oC i niže, obavlja se potpuno ili djelimično zagrtanje i starijih čokota.

Najprije se vizuelno može utvrditi stepen pripremljenosti loze za zimski odmor. Naime, lastari koji su umjerene bujnosti i čitavom svojom dužinom dobro sazreli sigurno su dobro pripremljeni za zimski odmor. Osjetljivost na niske temperature vezana je za sadržaj vode i organske materije, a prije svega skroba i šećera u organima. Veći sadržaj organske materije a prvenstveno šećera u tkivima i organima vezana je za veću otpornost na niske temperature.
Kad su u pitanju niske temperature u ovom periodu, onda su od značaja niske zimske temperature. Zavisno od intenziteta i dužine trajanja one mogu izazvati povrede pojedinih organa. Na temperaturama nižim od -15oC dolazi do djelimičnog ili potpunog izmrzavanja okaca pojednih sorti. Kod najotpornijih sorti okca izmrzavaju na -25oC. Na temperaturama od – 30oC dolazi do izmrzavanja svih nadzemnih organa.

Naslov orginala: Radovi u vinogradu tokom zimskih mjeseci. Izvor: http://poljoprivredaiselo.com/. Objavljeno: 19.09.2011. Piše: dr Dragoljub Žunić. Slika: https://www.growingproduce.com/. Pripremio: Dragutin Mijatović