Ekološko vinogradarstvo

Ekološko, biodinamičko i prirodno vinogradarstvo

vinarstvo vino vinogradarstvo vinova loza vinska kultura

Ekološko vinogradarstvo. Čini se da proizvodnja ekološkog (organskog) vina i dalje raste. Uspjeh je dobro uspostavljen u Švedskoj. Prodaja organskog vina u Francuskoj povećana je za 17% godišnje od 2012. godine i predviđa se dalje povećanje.

Ekološko vinogradarstvo

Stoga će se pojaviti i sve više članaka i blogova o organskom vinu, ponekad dobro i zanimljivo, ali iznenađujuće, često zastrašujuće pogrešno, da bi se objasnilo šta je organsko (ekološko) vino, šta je biodinamičko i možda čudan koncept “prirodno” (“nekontrolisano). Da ne spominjem “održivo”. I to se dešava. Ali u međuvremenu, evo nekih mitova i istina o organskom vinu.

MIT 1: Teško je pratiti sve različite nacionalne certifikate organskog vina u EU. Oni se razlikuju od zemlje do zemlje.
ISTINA 1: Sva organska vina unutar EU slijede ista pravila. Pravila su postavljena od strane EU i primjenjuju se identično na sve zemlje. Identifikuju se EU pravilom na etiketi. Pravila za organsko vino.

Ekološko vinogradarstvo

MIT 2: Postoji toliko mnogo različitih organskih certifikacionih organizacija koje je teško pratiti i teško znati za šta se zalažu.
ISTINA 2: Da, postoji mnogo certifikacijskih organizacija, ali je beznačajno. Svi rade obavezno sa istim (EU) pravilima. Jedino što je važno su EU pravila. To je obavezno, ako želite da pokažete da ste organski proizvođač. Ecocert, Qualité France, AB i druge organizacije koje možete vidjeti na etiketama, o njima ne treba da brinete. Međutim, može se organski certifikkovati, a odlučiti da se ne stavlja ekološka oznaka na etiketi.

MIT 3: U Švedskoj je dobro tražiti KRAV-označeno vino. Ta pravila su strožija.                                                            

ISTINA 3: Ne, za vino, KRAV pravila su ista kao i u ostatku EU, za vino ne dodaje Krav ništa ekstra. KRAV nije strožiji od “EU organic” u smislu vina. Jedina stvar koja je važna je pravilo EU.

MIT 4: U drugim zemljama, izvan EU, Argentina, Novi Zeland, SAD, itd. imaju druga pravila, druge eko-certifikate. ISTINA 4: Ako se vino iz ovih zemalja prodaje u EU kao organsko, ono mora biti u skladu sa pravilima EU. Drugim riječima, to su upravo isti zahtjevi za njih. I oni takođe moraju primjenjivati pravila EU ako žele da dokažu organsku proizvodnju. Počinjete da prepoznajete obrazac? To zapravo nije tako komplikovano sa pravilima i certifikatima. Ona su identična za sva organska vina (unutar EU, a većina drugih zemalja koristi ista pravila). Oznake ne znače različite stvari. Pravilo EU je ono što treba tražiti. Organsko ili nije organsko.

MIT 5: Visoka je cijena certifikacije u ekološkom smislu, tako da mnogi ljudi odluče da se uzdrže od certifikacije.
ISTINA 5: Ne, ne košta mnogo, možda nekoliko stotina (eura) ili nešto više. Ne mnogo.

Ekološko vino

MIT 6: Neki proizvođači su u praksi organski, ali nisu certifikovani, ali koriste sintetička sredstva za zaštitu (ne-organska) samo u hitnim slučajevima.
ISTINA 6: Onda nisu organski. Biti organski to znači morate biti certifikovani (otprilike na isti način ako će se vino zvati šampanjac mora da dolazi iz region Champagne, ne samo kao šampanjac) i u tom slučaju ne smiju se koristiti pesticidi koji nisu ekološki prihvatljivi. Nikad.

MIT 7: U organskom vinogradarstvu, ne koriste se otrovi. Vinogradi se uopšte ne pršću. Nema pesticida. Organska proizvodnja je bez pesticida.
ISTINA 7: Pesticidi se takođe koriste u organskoj proizvodnj. Ako uopšte niste prskali, bolesti bi često uništile većinu grožđa. Međutim, u organskoj proizvodnji jedino se može prskati ekološki odobrenim pesticidima (sredstvima za zaštitu), uglavnom sumporom i bakrom. Ne smiju se koristiti hemijska sintetička sredstva ili sistemici.

MIT 8: Postoji razlika između pojmova ekološko vinogradarstvo, organsko i biološko.
ISTINA 8: Ne, isto je. ekološki je švedski, “organski” je engleski i “biološki” je francusko-italijansko-španski. Ista stvar, različiti jezici.

MIT 9: Organska i biodinamička proizvodnja je jedna ista stvar, a “prirodno” je još jedan korak “čistiji”.

ISTINA 9: Ne, postoje tri različite stvari. Ekološka (organska) proizvodnja je zakonski strogo regulisana i certifikovana unutar EU. Sa zvaničnim pravilima. Biodinamička proizvodnja, to je pod ekološki dio, malo strožijih pravila, sa privatnim certifikatima koji su obično strogo kontrolisani (uglavnom Demeter i Biodyvin). “Prirodno” nema opšteprihvaćena pravila i nema kontrole niti certifikate.

Pogledati i: https://ovinu.info/organsko-biodinamicko-i-odrzivo-vino/

Naslov orginala: 9 myter och 9 sanningar om ekologiskt, biodynamiskt, ”naturligt”;  Izvor: https://www.bkwine.com/ Objavljeno: BKWine Brief broj 185, januar 2019;  Prevod: Dragutin Mijatović