Kiselost u vinu – razumijevanje

degustacija hrana i vino vinarstvo vino

Kiselost u vinu. Šta je kiselost u vinu i kako to čovjek osjeća? Takođe, koliko je kiselo vino? A zašto je kiselost vina važna? Odgovori na ova pitanja i na još nekoliko drugih će vam pomoći da shvatite ovu osnovnu karakteristiku vina. Poznavanje kiselosti pomoći će vam definišete šta vam se sviđa, kao i razumjeti ulogu kiselosti pri sparivanju vina i hrane.

Kiselost u vinu - nino pH

Kiselost je jedna od 4 osnovne karakteristike vina (ostale su tanin, alkohol i slast vina). Kiseline daje vinu opor i kiseo okus. U osnovi, sva vina leže na kiseloj strani pH spektra, a većina se kreće od 2,5 do oko 4,5 pH (7 je neutralno). Postoji nekoliko različitih kiselina koje se nalaze u vinu, a koje mogu uticati na to koliko će vino biti kiselo. Najzastupljenije kiseline koje se nalaze u vinu su vinska, jabučna i limunska kiselina.
Kako okusiti (testirati, degustirati) kiselost vina?
Sjedite minut i zamislite kako probate limunadu i obratite pažnju na to kako vam se usta skupljaju samo od razmišljanja o tome. To je osjećaj kako naša usta prihvataju kiselost u limunadi. Sljedeći put kada degustirate vino, obratite pažnju na ovaj specifični osjećaj skupljanja usta. Nakon što probate nekoliko vina, stvorit ćete mentalnu referentnu vrijednost gdje kiselost pogađa nepce i takođe ćete početi primjećivati da neka vina (poput Riesling) imaju veću kiselost nego druga.

Napomena: pH skala je logaritamska skala, pa je teoretski, vino sa pH 3 deset puta kiselije od vina sa pH 4. Više o kiselinama u vinu u članku, Kiseline u vinu. 

Naslov orginala: Understanding Acidity in Wine (Kiselost u vinu – razumijevanje). Izvor: https://winefolly.com/; Objavljeno: 18.04.2020. by Madeline Puckette. Prevod: Dragutin Mijatović