Razumijevanje vjetra…

klima region stres vinograd
Razumijevanje vjetra

Razumijevanje vjetra

Razumijevanje vjetra. Većina vjetrova koji prolaze kroz svjetske vinograde donose i pozitivne i negativne rezultate za vinogradare, često zavisno od perioda sezone u kojem duvaju. Šta god da se desi, često možete osjetiti “vjetar” u čaši. Bilo da je lagani povjetarac ili zavijanje oluje, vjetar je uglavnom podcijenjen dio terroir-a vinograda. Za razliku od tla, sunca i lokacije, vjetar ne možete vidjeti. Ipak, vjetrovi su veoma važni za kvalitet i količinu vina. U SAD rijetko dajemo imena vjetrovima, ali Evropljani i Azijci su ih počastili gotovo ljudskim osobinama.

Možda najpoznatiji, Mistral-ne sile prolaze kroz vinograde Rhône Valley, a zatim se dijele u pravcu Provanse i Languedoc. Vjetar je žestok, često napunjen pijeskom koji duva iz saharske pustinje i leti sjevernim putem preko ostrvskih vinograda Sredozemlja. “Stari ljudi kažu:” Mistral može uništiti grožđe, ali i štiti grožđe “, kaže Victor Coulon, čija porodica je vlasnik Domaine de Beaurenard u Châteauneuf-du-Pape, tik ispred Avignon-a.

Ta dvojnost može se primijetiti u vinogradima širom svijeta. Vjetrovi mogu prouzrokovati najviše štete u proljeće, najbolje pogoduju u sedmicama prije berbe i imaju mješovite rezultate tokom ljeta. U proljeće, kada mladi lastarići i pupoljci mogu biti uništeni od smrzavanja, kretanje vazduha kroz vinograd može spriječiti smrzavanje, nedozvoljavajući da temperatura padne. Prije neku godinu, uzgajivači grožđa u regionu Cloud Bay i drugi proizvođači u regionu Marlboroug doveli su flotu helikoptera koji su lebdjeli iznad čokota u hladnim, ranim časovima prije zore da bi pokrenuli vazduh.

U Argentini duva vjetar Zonda sa Tihog okeana prelazeći planinski lanac Anda. “Kad Zonda duva u regionu Mendoza, on brzo podiže temperaturu i spušta vlažnost gotovo na nulu”, kaže Franco Bastias, glavni agronom za Domaine Bousquet. To pomaže da se temperatura ne spusti do tačke smrzavanja sjeverno od Patagonije.

<Vjetrenjače, poput ove u Britanskoj Kolumbiji u Kanadi, pomažu u zaštiti vinograda od oštećenja od mraza./Getty

Proljetni vjetrovi

Ali proljetni vjetrovi mogu napraviti veliku štetu. Na sicilijanskom ostrvu Pantelleria vjetrovi iz Afrike tokom kasnog proljeća često utiču na količinu grožđa. “Pantelleria je samo 38 nautičkih milja (oko 52 km) od Afrike”, kaže Antonio Rallo, čija porodica je vlasnik vinograda Donnafugata. „Između marta i maja, vetar može biti podmukao. Što je vjetar intenzivniji, to će biti, manji broj lastara sa manje cvasti, manje bobica u grozdu, lošija berba.” Scenarij se mijenja u ljeto, kada vlaga u većini vinograda raste. Kišne oluje su česte. “Vjetar i sunce prirodni su antibiotici, a vjetar brže isušuje okolinu nakon kiše”, kaže Ed Boyce, suvlasnik / vinar u vinogradima  Black Ankle Vineyards u Maryland-u. “Na primer, plamenjači je potrebno oko šest sati vlažnosti da uspostavi zarazu, tako da lijep povjetarac nakon oluje može značajno smanjiti zarazu ovom bolešću.”

U regiji Châteauneuf-du-Pape, Coulon kaže da jaki Mistral “odnosi oblake pomažući regionu da bude tako bolje osunčan. Čokoti to vole.” U kalifornijskom regionu Santa Lucia Highlands, vjetrovi za rashlađenje isto su kao i sat. Oni počinju oko podneva, svakog dana krećući se od zaliva (Monterey Bay) prema regiji Salinas River Valley. „Dvije stvari se događaju tokom zrenja bobica kao rezultat fotosinteze“, kaže Steve McIntyre, vlasnik vinograda (McIntyre Vineyards) i director kompanije Monterey Pacific. „Prvo je nagomilavanje šećera. Što je viša temperatura i duže traje, brže raste sadržaj šećera u bobici. Sve ostalo – miris, aroma i strukturni prekursori – zavise od vremenski uslova, a ne od same temperature.

Vjetar usporava … razumijevanje vjetra.

“Vjetar usporava proces nakupljanja šećera, dopuštajući više vremena da se sve ostale dobrote sakupe u bobici, (i to je jedan od razloga zašto je naša sezona uzgoja toliko duga).” U vinariji Santa Rita Hills (Santa Barbara County), Matt Dees prati jake (do 80 km na sat) obalne vjetrove i njihov uticaj na vinograd iz kojeg proizvodi Hilt vina. “Grozdovi su manji”, kaže Dees. „Pokožica je deblja, a dobijena vina su određena koncentracijom voća, visokom kiselošću i snažnom taninskom strukturom, čime se dobijaju neka naša ljepša vina, ali često u manjim količinama“. Vinogradi na rubovima izraelske pustinje (Negev Desert) takođe trebaju olakšanje od vrućine. „Zapadni vjetrovi sa Sredozemlja tokom ljeta služe za rashlađivanje vinograda pri kraju dana,“ kaže Eran Goldwasser, vinar iz Yatir Winery.

Jedna od najnovijih apelacija Kalifornije, Petaluma Gap, postala je AVA (American Viticultural Area) 2017. To je dijelom definisano i sa “(Wind gap)” vjetrom koji kanališe hladan vazduh sa Tihog okeana u unutrašnjost okruga Sonoma i Marin. “Vjetar prosušuje okolinu područja zahvaćenog hladnom maglom a zato nam je potrebno duže vrijeme”, kaže Ria D'Aversa, menadžerica poljoprivrede za McEvoy Ranch.

Posebno je važno za organske operacije koje primjenjuje McEvoy, gdje se sintetička sredstva ne mogu upotrijebiti za zaštitu od gljivični bolesti. Vinogradari na istočnoj obali (East Coast) brinu se o drugoj vrsti vjetra: uraganima koji zahvataju istočnu obalu. Anthony Vietri, vlasnik i vinar u Va La Vineyards u Pensilvaniji, proizveo je vino u nekoliko navrata pod uraganom. Ali onaj koji ga je pogodio nekoliko dana prije berbe ostao je u dugom sjećanju. “Uragan je jednostavno uništio grožđe redova sorte Pinot Grigio”, kaže Vietri. „Morali smo da zamijenimo naslon, jer su čokoti još uvek ležali sa grožđem na zemlji. Nije zabavno. ” Pročitati i: https://ovinu.info/klimatske-promjene-crtaju-novu-vinsku-kartu-svijeta/

Razumijevanje vjetra, nedovoljno cijenjen dio vina. Naslov orginala: Understanding Wind, an Underappreciated Part of Wine. Izvor: https://www.winemag.com/. Ilustracija: by Julia Lea. Objavljeno: 14.05.2020. by Roger Morris. Prevod: Dragutin Mijatović