Sangiovese

ampelografija sorta vino vinova loza vinska kultura
Sangiovese crna sorta

Sangiovese crna sorta grožđa dolazi iz Italije. Postoji mnoštvo sinonima koji svjedoče o starosti i širokoj rasprostranjenosti sorte, naročito u Italiji. Neki sinonimi su: Brunelletto, Brunello, Cacchiano, Calabrese, Cardisco, Cassano, Cordisio, Chiantino, Corinto Negro, Guarnacciola, Ingannacane, Lambrusco Mendoza, Lacrima, Liliano, Montepulciano Primaticcio, Morellino, Morellino di Scalono, Nelllo di Scansano, Nelllo di Scalono, Nelllo di Scalono, Nelllo, Camlo, Prugnolo Dolce, Prugnolo Gentile, Puttanella, Sangiogheto, Sangiovese Dal Cannello Lungo, San Gioveto, Sangioveto, San Zoveto, Tabernello, Tignolo, Tignolo Sointovese, Toustain, Tuccanese, Uva Canina, Vigna del Conte i Vigna Maggio.

Giovanni Soderini (1.526-1.596) italijanski agronom sortu je prvi nazvao “Sangiogheto” u svom djelu objavljenom 1.600. godine. Za ime se kaže da je latinskog porijekla (Sanguis Jovis), što znači “krv Jupitera” i znači jedno drevno ime da bi naznačilo porijeklo loze. Prema hipotezi koja se ne može provjeriti, kaže se da su je poznavali i Etruščani. U svakom slučaju, riječ je o jednoj od najvažnijih italijanskih sorti grožđa.

Sangiovese crna sorta sa visokim taninima savršeno će se uklopiti sa bogatim pečenim mesom, suvim kobasicama i tvrdim sirevima. Za kraj, sorta Sangiovese je stara mnogo generacija, mada nedavna istraživanja vinove loze sugerišu da sorta nije tako drevna kao što se nekada mislilo. Kvalitet vina Sangiovese može biti neobično promjenljiv. U Toskani je Sangiovese jedina sorta grožđa koja je dozvoljena u prestižnom vinu Brunello di Montalcino DOCG i pruža okosnicu vinu Vino Nobile di Montepulciano i popularnim vinima Chianti. Jedna od modernijih inkarnacija vina Sangiovese je u vinu Super Toscan. Ova vina omogućuju vinarima veću slobodu da kupažiraju autohtone italijanske sorte grožđa (uglanom Sangiovese) sa sortama kao što su
Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Merlot.

Sangiovese Wine: https://www.youtube.com/watch?v=ca-1-s-lrY0 (2:52 min)

Izvor: https://glossary.wein-plus.eu/; Naslov orginala: Sangiovese. Prevod i dopuna: Dragutin Mijatović