Svestrani Grillo – Sicilija

grožđe region sorta vino vinska kultura

Svestrani Grillo – Sicilija. Kad vinski poznavaoci govore o Siciliji, razgovor se gotovo uvijek preseli do ostrva Etna. Ovdje vulkanska tla daju grožđe koje daje neka od najegzotičnijih i najzanimljivijih vina koja su iz Italije izašla u skorije vrijeme.

Svestrani Grillo - Sicilija
Sorta Grillo 

Ali danas ne govorimo o tom grožđu. Umjesto toga, govorimo o jednoj od neopjevanih finih vinskih sorti Sicilije: Grillo. Svakako, sorta je steklo dovoljno priznanja da se smatra “klasičnim” sicilijanskim grožđem. Svijet vina sorte Grillo nije “vidio” svog istinskog sebe. S obzirom na sve veći pokret na najvećem mediteranskom ostrvu da pokaže najuzbudljiviji kvalitet grožđa – njegovu svestranost.

Krajnje je vrijeme da preispitamo vino Grillo. Iako se može naći i sjevernije od područja Liguria, Grillo naziva Siciliju domovinom. Njegovi su roditelji široko zasađene sorte Catarratto i Muscat of Alexandria, čuveni Muskat iz Aleksandrije (poznat i pod zabavnim imenom Zibibbo). Njegovo glavno tlo je Trapani, gdje je Grillo posljednjih nekoliko decenija glavni sastojak jakog vina Marsala.

Iako je bio energičan, Grillo je pao u nemilost kod vinogradara koji su se počeli fokusirati na sadnju produktivnijih sorti poput sorte Inzolia. Ali italijanska domišljatost je nezadrživa, pa su se moderni sicilijanski proizvođači počeli pitati što bi se moglo učiniti sa njihovom sortom Grillo; ispada da je odgovor bio “gotovo sve.”

Iako se većina komercijalnih vina Grillo rangira negdje u rasponu zeljastih vina sličnih vinu Sauvignon do vina poput favorizovanog Chardonnay. Dublje uranjanje na Grillo tržištu donosi uzbudljive novije razvoje. Vina ove sorte su primjetne kiselosti i citrusnih nota ljeta; duboka, stara loza, meditatvna vina; i izdašna, botrizirana desertna vina.

Izvor: https://napavalleywineacademy.com/. Naslov orginala: It’s Time To Rethink Sicily’s Versatile Grillo (Vrijeme je da razmislimo o sicilijanskom svestranom grožđu sorte Grillo). Objavljeno: 23.01.2020. by Joe Roberts. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/sta-je-marsala-vino/ i https://ovinu.info/sicily-jedno-od-cetiri-ostrva-cija-vina-postaju-sve-popularnija/