Sjevernoevropska vina – denominacije

region sorta vino vinska kultura

Sjevernoevropska vina. U Evropi postoji 1605 vina sa zaštićenom oznakom porijekla. Posljednji registrovani PDO (Protected Designation of Origin-Zaštićena oznaka porijekla) je od 19. novembra 2019., dolazi iz Nizozemske, zove se Ambt Delden, grad u središtu provincije Overijssel, sasvim blizu granice sa Njemačkom. Već je 17 registrirovanih PDO od strane Nizozemske, od kojih jedna zajedno sa Belgijom koja zauzvrat ima 10 registrovanih PDO vina. Nisam mogao zamisliti toliko denominacija ???? “nije li Nizozemska previše sjeverna za vinovu lozu?”, “Zar hladnoća i vlaga ne dovodi do truleži grožđa ili grožđe nije dovoljno zrelo? “, možda je to i bilo jednom, ali kad vidim registrovane sorte, razumijem da su to “otporne” sorte vinove loze, a ne uobičajene Cabernet, Merlot i Chardonnay.

Nove sorte – nova vina

Te “nove” sorte danas su poznate pod imenom PIWI (Pilzwiderstandfähig), njemački naziv, koji označava sorte vinove loze otporne na gljivice. Superbio vinova loza koja kombinuje otpornost na bolest sa prilagođavanjem oštrijim klimama i mogućnostima proizvodnje kvalitetnog grožđa i vina. Nazivi sorti registrovane u DOP Ambt Delden su: Regent, Pinotin, Johanniter, Souvignier Gris, Solaris. Gledajući registrovane nazive, Nizozemska nije jedina zemlja u kojoj nisam očekivao da ću naći vinograde, vinova loza se uzgaja daleko na sjeveru, postoji 5 PDO u Danskoj i 5 u Velikoj Britaniji. Jasno je da klimatske promjene mijenjaju i geografiju vina. Rado bih probao holandsko vino i odagnao svoja uvjerenja i tada pronašao nešto iznenađujuće.

Bilo bi ne pomišljeno reći da sva ova sjevernoevropska vina, koja dolaze na sva globalna tržišta, eliminišu dio vina Italije, ali to nije slučaj. Italija se potvrdila kao najveći proizvođač vina i vlasnik smo najvećeg broja autohtonih sorti (preko 350). Sorte koje su ogromno bogatstvo postale poznate u svijetu. Prema mojem mišljenju, sjevernoeuropska vina treba posmatrati kao prirodni produžetak vinogradarskih područja i kao dodatnu priliku da potrošač otkrije nešto novo i drugačije.

Na ovom LINKU  Evropske komisije možete saznati sve registrovane PDO-ove. Pogledati i: https://ovinu.info/zilavka/

Naslov orginala: Denominazioni nordeuropee. Izvor: https://www.dipendechevino.com/; Objavljeno: 12.12.2019. by Luca Gonzato. Prevod: Dragutin Mijatović