Beaujolais Nouveau?

degustacija vinarstvo vino vinska kultura

Beaujolais N. Samo područje Beaujolais pripada regionu Burgundy i nalazi se geografski čisto između regiona Burgundy i regiona Doline rijeke Rhone (Rhone Valley). U području se proizvode vina u svim nivoima kvaliteta – od generičkih kvalitetnih vina do Grand Cru visokokvalitetnih vina. Vina proizvedenih od grožđa crne vinske sorte Gamay (i sasvim male proizvodnje bijelih vina). Pitanje je da li “novo-nouveau” vino regije ono što zaista stavlja region visoko na tržištu.

Beaujolais

Nouveau je francuska riječ koja znači „novo“ i jako dobro opisuje stil. Vinski stil koji treba piti vrlo mlad, a vino se pušta u promet tek nekoliko nedelja nakon što se grožđe obere sa čokota. Zvanični datum izlaska vina svake godine je treći četvrtak u novembru. Velika prednost za proizvođače je, naravno, što oni brzo oslobađaju kapital. Velika prednost za nas ljubitelje vina je ta što uživamo u vjekovnoj tradiciji uživanja u zdravim, voćnim vinima koja ne morate čuvati godinama da biste uživali. Vina se mogu čuvati najviše 6-12 mjeseci nakon puštanja u promet, da bi se postigo apsolutni vrhunac, dobro ih je piti onakva kakva jesu mlada i uz lakša jela.

Naslov orginala: Vad är Beaujolais Nouveau? Izvor: https://www.winefinder.se/; Prevod: Dragutin Mijatović. Ključne riječi: vino, mlado vino, beaujolais nouveau