Šta je vinarija?

vinarije vino vinograd vinska kultura

Naslov orginala: What is a winery? Izvor: https://www.therealreview.com/. Objavljeno: 30.07.2020. by Huon Hook. Prevod: Dragutin Mijatović

Najbolja vina Australije, Nagrada Real Review, 2020. Najbolje vinarije Australije uočile su komentar da sve vinarije na listi nagrađenih nisu mjesta u kojima se proizvodi vino i grožđe.

<Manje vinarije često su van izvora dijela njihove proizvodnje. (Foto: Pexels)

Šta je vinarija?

Ima mnogo načina da budete proizvođač vina, evo kako?

1. Posjedujte svoj vlastiti vinograd i uvijek iz njega proizvedite 100% svog grožđa, a vino sami proizvedete, doradite i flaširate.

2. Uradite sve gore navedeno, osim flaširanja vina. Vino šaljete u cisternama na flaširanje prema ugovoru sa punionicom – ili pozovete mobilnog punioca flaša da posjeti vašu vinariju i učini to za vas na licu mjesta.

3. Posjedujte vlastiti vinograd i vinariju i učinite sve gore navedeno, osim što zadržavate pravo da nadopunite vašu berbu kupovinom grožđa od drugih ljudi.

4. Posjedujte svoj vinograd, ali ne i vinariju, i svoje vino proizvedete sa ugovornim vinarom.

5. Posjedujte vlastitu vinariju, ali ne i vinograd-grožđe, i kupite sve grožđe od uzgajivača grožđa.

6. Ne posjedujte ni vinariju ni vinograd, a jednostavno kupite grožđe i nađete vinariju kako bi grožđe pretvorili u vino.

7. Neka kombinacija navedenog.

Udruženje radnika pravih vinara

Ko može reći da bilo koju od ovih mogućnosti kritičari i mediji nemaju pravo tretirati kao proizvođača vina? Prije mnogo godina, nastala je organizacija pod nazivom Hunter Valley Udruženje radnika pravih vinara. Članove je nerviralo što se u regiji otvaraju podrumska vrata koja su se pretvarala da su vinarije, ali zapravo nisu ništa drugo do prodavnice vina. Bila je to kratkotrajna, ali zanimljiva ideja. Manje vinarije često su van izvora dijela njihove proizvodnje. To se posebno događa kod pjenušavih vina. Oni sami prave bazno vino i šalju ga stručnjaku koji u njega stavlja mjehuriće – specijalista ima opremu i znanje za proizvodnju pjenušavog vina (tirage, maturation, riddling i disgorgement). Imena na našoj listi su proizvođači vina. Ako slobodno koristimo riječ ‘vinarija’, to je odraz zajedničkog mišljenja. Znamo za restorane pod nazivom Vinarija. Treba li ih zatvoriti? Bar prodaju vino.

Imamo neke vijesti …Godine 2016. pokrenuli smo The Real Review kako bismo pružili nepristrane, neovisne recenzije o vinu. Iste tehnologije koje nam omogućavaju da se povežemo sa vama, našom publikom. Dobra vijest je da imamo stotine hiljada čitalaca. Pa hvala! Stvarni urednički pregled je neovisan. Ne prodajemo vino. Oslobađeni smo od uređivačkog uticaja iz interesa kao što su proizvođači i prodavači vina, kao i vlasnici sukoba interesa. Mi vam kažemo što mislimo o pregledanim vinima, pošteno serviranim. Naši članci pokrivaju teme koje naši autori biraju zbog istinskog interesa radi vina. Pogledati i. https://ovinu.info/vinarije-svijeta/