Ko je zapravo bio Dom Perignon?

istorija pjenušavo vino vinarstvo vinska kultura

Ko je zapravo bio Dom Perignon? Ako postoji neko jedinstveno ime koje vam pada na pamet kada razmišljate o Champagne (Šampanjcu), to je Dom Pérignon-u. Samo ime postalo je sinonim za raskošan životni stil, luksuz, a iznad svega, ukusno pjenušavo vino. Dakle, ko je zapravo bio tip koji stoji iza ovog elegantnog, modernog usijanja? Vjerovali ili ne, bio je mnogo manje raskošan od svoje prestižne istoimene boce. U stvari, bio je monah.

Dom Perignon

Dom Pierre Pérignon

Tako je: Dom Pierre Pérignon je bio francuski benediktinski monah. Rođen 1638. godine. Pérignon je poticao iz porodice sa osmoro djece u regiji Champagne u Francuskoj. Tu je njegova porodica posjedovala nekoliko vinograda. Studirao je u opatiji, zatim u jezuitskom koledžu, a kasnije je završio na čelu samostana. Nakon što je prebačen u novu opatiju, radio je u vinskom podrumu. Zahvaljujući njegovom trudu, opatija je udvostručila veličinu vinograda.

Ali ovaj izvanredni monah je takođe zaslužan za suštinska poboljšanja u načinu proizvodnje vina méthode champenoise. Ovaj stil proizvodnje vina nastao je kada su vinari shvatili da je moguće stvoriti mjehuriće sekundarnom fermentacijom u boci, a da je, suprotno uvriježenom mišljenju, to zapravo bilo poželjno. U to vrijeme, fermentacija u boci (kako šampanjac dobija svoju blistavost) se smatrala velikim problemom među vinarima u regiji.

Kada bi došle proljetne temperature, kvasci bi se vratili u život i stvarali obilje CO2 u bocama, uzrokujući da boca i druge boce oko njih popucaju. Pérignon je nastojao izbjeći ove eksplozije, proučavajući kako da izbjegne neželjenu refermentaciju. Zalagao se za male prinose grožđa u hladnim uslovima, odlaganje trulog grožđa i mješanje grožđa prije odlaska u presu. Takođe se zalagao za praktikovanje metoda proizvodnje vina koristeći prirodne procese.

Formulärets nederkant

Iako Pérignon sigurno nije bio prvi koji je proizveo pjenušavo vino, niti izumitelj čepova kako neki tvrde, njegov rad je bio presudan za savršenstvo procesa méthode champenoise. Danas je njegova istoimena boca “prestige cuvée” Moet & Chandon. Vinarija u kojoj se proizvodi je nekadašnji samostan u kojem je proveo većinu svog života istražujući i podrumajući.

Izvor: https://vinepair.com/ .Naslov orginala: Who Exactly Was Dom Perignon? Objavljeno: 12.01.2017. by Vicki Denig. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/champagne/