Starenje vina u okeanu – eksperiment argentinskih proizvođača

čuvanje vina okus vina vinarstvo vino vinska kultura

Starenje vina u okeanu. Argentinska vinarija Wapisa otkrila je “zapanjujuće” rezultate njihovog devetomjesečnog eksperimenta podmorskog starenja vina. Vinarija je prva u zemlji prihvatila taj trend prošle godine.

Starenje vina u okeanu
Boca vina u moru (Alexandr Malyshev/Alamy Stock Photo)

U februaru 2020. godine, osnivačica Bodega Tapiz u argentinskoj Uco Valley, Patricia Ortiz, najavila je da će njena patagonska vinarija Wapisa biti prva u zemlji koja će eksperimentisati sa podvodnim starenjem vina.

Obalni terroir

Vinarija Wapisa sa sjedištem u Rio Negro, koja je dio Fincas Patagonias, odlučila je gajbe vina smjestiti na različite dubine u Atlantskom okeanu kao dio svoje nove inicijative za “obalni terroir“. Uz pomoć biologa i ronioca, tim je potopio 1.500 boca magnuma mješavine vina Malbec iz 2017. godine. Sanduci sa vinom stavljeni su na dubinu između šest i 15 metara, 25 km od njihovih vinograda, uz obalu Las Grutas.

Vina su ostala na mjestu devet mjeseci prije nego što su ih probali i pregledali zajedno sa bocama koje su bile skladištene u podrumu na kopnu. Eleganciju tražimo u svojim vinima, rekla je Ortiz. Bili smo znatiželjni istražiti može li nam podmorsko starenje zapravo omogućiti da imamo mlada vina sa koristima od starenja. Degustirali smo vina starila pod vodom i vina starila u podrumu. Razlika je bila zapanjujuća: prva su bila zaobljenija, elegantnija i svježijeg voća.

Starenje vina u okeanu
Vina vinarije Wapisa u okeanu (Credit: Wapisa)

Druga serija boca potopit će se krajem ovog mjeseca, februara 2021. godine. Vina će biti stavljena u nove poboljšane kaveze koji će omogućiti morskoj vodi da cirkuliše između boca. Zatim će boce zajedno biti lansirane na tržiše kako bi potrošači ocijenili okus vina.

Vinarija uz plažu

Još jedan praktični projekt koji je započeo 2018. godine južnije u mjestu Chubut takođe je uočio “čudesne rezultate” od oceanskog starenja. Projekt, koji su započeli argentinski vinar Matías Michelini, vlasnik eko-odmarališta Bahia Bustamante Lodge i svjetski poznati barmen Tato Giovannoni. Oni su nešto manje od jednog hektara vinograda sorti Semillon i Pinot Noir zasadili skoro na plaži, samo tri metra od plaže okeana.

Prošle, 2020. godine, zabilježena je njihova prva mikrovinifikacija stavljanjem grožđa u dvije posude oblika jajeta od 100 litara koja su zakopali u pijesak. Rezultat je bio čudesan, rekao je Michelini. Vina imaju bistro morsko obilježje soli, joda i algi sa vrlo dobrom kiselošću koja lijepo uravnotežuje zrelo voće zahvaljujući sunčanoj i suvoj klimi. Za berbu 2021. upotrijebit će cementne jajaste posude od 1.000 litara i zakopa ih blizini vode, a do 2022. odmaknuće će se korak dalje i potopiti ih na pola okeana.

Sektor koji raste. Odležavanje – starenje vina pod vodom tehnika je koju istražuje sve veći broj proizvođača. Prva konferencija o ”podvodnom vinu” održana je 2019. godine. Konferencija se bavila procesom i izazovima potapanja vina u more – uključujući zabrinutost zbog ”copycat vinarija” koje ovom rastućem sektoru daju loše ime. U martu 2020. godine, vinarija na italijanskom ostrvu Elba oživjela je drevnu metodu potapanja grožđa u more. Tehnika stara 2.500 gidina, nekada je bila korištena kako bi se proizvodilo vino koje odgovara Julias Caesar.

Pogledati i: https://ovinu.info/vino-i-sampanjac-stari-jedan-vijek/

Izvor: https://www.decanter.com/. Naslov orginala: Argentinian producers age wine in the ocean. Objavljeno: 22.02.2021. by Marina Gayan MW. Prevod: Dragutin Mijatović