Štetnici vinove loze

štetočine vinogradarstvo vinova loza zastita loze

Štetnici vinove loze. Za početak, kao i kod bolesti tako i kod štetnika, potrebno je na vrijeme prepoznati simptome štetnika na vegetativnim i generativnim dijelovima loze (krakovi, izdanci, pupovi, lišće, bobice) kako bi se moglo pristupiti preventivnoj zaštiti prije pojave štetnika ili odmah po pojavi. Držite se uzrečice Bolje spriječiti nego liječiti. Pratite klimatske podatke sa meteoroloških stanica i redovno kontrolišite vinograd.

Štetnici vinove loze

Filoksera (lat. Viteus vitifoliae) je donijeta iz Amerike u Francusku oko 1860. godine. Štete uglavnom pravi na korijenu vinove loze. Na listu se prepoznaje po ovim karakteristčnim kvržicama.

Štetnici vinove loze

Grozdov moljac. Iako se pepeljasti i žuti grozdov moljac (lat. Lobesia botrana; lat. Clysia ambiguella) nazivaju moljcima, oni se ubrajaju u savijače. Spadaju u najvažnije štetnike vinove loze.

Štetnici vinove loze

Lozine grinje šiškarice. Grinje šiškarice se razlikuju od ostalih paukova po tome što imaju samo dva para nogu. Tijelo im je duguljasto, crvoliko i bijele boje. Vrlo su sitne, duguljaste su do 0,6 mm, a široke svega 0,03 mm pa se samo pomoću povećala mogu uočiti. Najpoznatije su dvije vrste, akarinoza i erinoza.

Cigaraš. (lat. Byctiscus betulae) je štetnik loze najčešći u Istri i Dalmaciji.

Američki cvrčak. Američki cvrčak (lat. Scaphoideus titanus) je otkriven u Europi u Francuskoj 1958. godine.

Ovdje su samo pomenuti najvažniji štetnici koji napadaju vinovu lozu. Mnogo više i detljnije ima za pročitati na:

Izvor: http://pinova.hr/. Naslov orginala: Štetnici vinove loze. Pripremio: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/bolesti-vinove-loze-plamenjaca-i-pepelnica/