Najstarija vinska regija na svijetu – Alto Douro

istorija region slatko vino vinarstvo vinogradarstvo vinska kultura

Najstarija vinska regija na svijetu. Postoji duga tradicija proizvodnje vina oko rijeke Douro na sjeveru Portugala. Odavde dolazi i svjetski poznato Porto vino. Što je čini tako posebnom možete saznati u dijelu XVI naše serije “Ekstremna mjesta”.

Najstarija vinska regija na svijetu

Douro se zabio duboko u krajolik na sjeveroistočnom vrhu Portugala. Ovdje, blizu granice sa Španijom, rijeka vijuga kroz nebrojena brda škriljca. Bujni vinogradi uzdižu se lijevo i desno od obale. Između zelene loze, zidovi vinarija, takozvane kvinte, iznova i iznova blistaju.

Istorijski uzgajano: prvo zaštićeno vinorodno područje

Najstarija vinska regija na svijetu
Što se tiče klime, strme padine Douro nude idealne uslove za vinogradarstvo

Vinova loza se uzgaja u Alto Douro, “High Douro”, više od 2.000 godina. Čak su i Rimljani prepoznali idealne uslove suve i vruće klime i ovdje zasadili lozu. Mnogo vjekova kasnije, 1.756. godine, granice područja su prvi put zvanično definisane. Tako je sa Alto Douro-m stvorena prva pravno zaštićena vinorodna regija na svijetu.

Čak je i UNESCO-ovo mjesto svjetske baštine od 2001. godine. Do danas je ovo područje jedno od najvažnijih vinskih regija u Evropi. Vinari obrađuju svoje čokote na oko 25.000 ha. Istorija i tradicija igraju glavnu ulogu za njih. Grožđe se još uvijek bere ručno, jer su kosine previše strme za mašine. I u većini vinarija, grožđe se i dalje gazi pod nogama kao i uvijek.

Kako bi ovu tehnologiju iskusio izbliza u pravom smislu riječi, novinar DW-a Hendrik Welling podigao je nogavice i snažno zagazio. Prilikom posjeta Alto Douro za seriju “Europa maxximal” u časopisu o životnom stilu i kulturi “Euromaxx”, u jednoj od najstarijih vinarija u regiji otkrio je kako se tradicija vinogradarstva čuva do danas. U našem videozapisu možete vidjeti koliko je truda potrebno za proizvodnju poznatog Porto vina od grožđa iz Alto Douro.

Svjetski poznati izvozni hit: Porto vino

Najstarija vinska regija na svijetu
Porto vino čuva se u bačvama nekoliko godina dok ne dobije savršenu aromu

Alto Douro se smatra kolijevkom Porto vina. Slatko likersko vino smije se proizvoditi samo od grožđa koje ovdje raste. Nakon presanja, grožđana šira se miješa sa visokoprocentnom rakijom. Ovo zaustavlja fermentaciju i osigurava karakterističan okus Porto vina kao i visok udio alkohola u vinu od oko 20% vol.

Konačnu aromu dobija u blizini grada po kojem je i dobio ime: Porto. Sazrijeva najmanje dvije godine u jednoj od brojnih vinarija oko lučkog grada. Tek tada se izvozi u bezbroj zemalja. A time i čitav svijet prepoznaje okus najstarijeg vinorodnog regiona u Evropi.

VIDEO: Od čokota vinove loze do bačve: posjeta vinariji

Alto Douro: Die älteste Weinregion der Welt | Europa maximal (Alto Douro: Najstarija vinska regija na svijetu | Europa maksimum)

Izvor: https://www.dw.com/de/. Naslov orginala: Alto Douro: Die älteste Weinregion der Welt. Objavljeno: 23.06.2021. by Patricia Szilagyi. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/razlike-izmedju-vinskih-regija/