Tople žice protiv smrzavanja vraćaju se u vinograde

vinograd vinogradarstvo vinova loza zastita loze

Tople žice protiv smrzavanja. Prije nekoliko mjeseci Viti vas je upoznao sa tehnologijom koju je razvio Vincent Phlipaux. Ovaj vinski proizvođač šampanjca sa sjedištem u Riceys preuzeo je i poboljšao koncept tople žice protiv smrzavanja. Od tada se tehnika manje ili više koristi, vraća se na mnoštvo dobavljača, počevši od francuske kompanije Eltrace. Prema stručnjacima kompanije, koji rade na zagrijavanju kablova u različitim sektorima industrije, njihovo rješenje štiti vinovu lozu od mraza do -9°C. Kabal, napravljen u Normandiji, postavlja se na žicu nosač, što bliže vinovoj lozi. Na svakih 50 cm spona pričvršćuje uređaj.

1.Ormar; 2. Samoregulišući kabal za grijanje; 3.Temperaturna sonda; 4.Povezivanje kablova

Eltrace nudi samoregulišući sistem. Temperatura kabla raste proporcionalno padu temperature okoline. Drugim riječima: što je hladnije, to se kabal više zagrijava i više se vazduha u blizini zagrijava. Temperatura kabla može narasti na oko 40°C za uređaj snage od 20 W. Računajte još malo na uređaj snage od 30 W, kojeg Eltrace preporučuje za najhladnije vinograde.

Tople žice protiv smrzavanja

Tople žice protiv smrzavanja Eltrace isporučuju se sa zaštitnim omotačem protiv UV i vode (IP-68). Sistem za uzemljenje izbjegava rizik od električnog udara tokom lošeg rukovanja makazama za orezivanje. Sistem se napaja generatorom ili na EDF mreži. Žice se pokreću ručno ili automatski. Cijena: Opremanje parcele zahtijeva ulaganja od 5,5 do 12 evra po linearnom metru grijaće žice zavisno o opcijama i složenosti parcele. Ostale firme koje nude žice za grijanje protiv smrzavanja uključuju imena poput Yesss Electrique sa ponudom Vinicâble i Technitrace sa Ankhiale. Da bi se odvojio od konkurencije, Technitrace najavljuje radni vijek od deset do petnaest godina za svoje kablove i gubitak električne energije manji od 3% na kraju asortimana, nakon deset godina upotrebe.

Kao i Eltrace, i Technitrace nudi “samoregulišuće” kablove koji više zagrijavaju kada temperatura padne, zahvaljujući mehaničkim svojstvima plastičnih omotača. Temperatura kablova stoga može varirati u zavisnosti od parcele. Takođe imajte na umu da priključni ormar spojen na struju može isporučiti samo određenu dužinu kabla. Što je površina parcele veća, potreban je veći broj ormara. Kod Technitrace-a, ormar sa 9 priključaka može na taj način napajati 9 x 120 metara ili 1.080 metara. Cijena: oko 20.000 evra/ha za ugradnju prema Technitrace-u. U radu: 45 evra/h. Pročitati i: https://ovinu.info/tehnologije-u-preciznom-vinogradarstvu-pregled-stanja-vjestina/

Naslov orginala: Les fils chauffants antigel sont de retour dans les vignes. Izvor: https://www.mon-viti.com/; Objavljeno: 15.04.2020. by Viti Veille. Prevod: Dragutin Mijatović