Jermenija, vodič za jednu od najstarijih vinskih regija na svijetu

istorija region vino vinogradarstvo vinska kultura

Jermenija. Zatvorena između Gruzije, Irana, Azerbejdžana i Turske, brze rijeke i visoke visoravni Jermenije uokvirene su surovim planinama Kavkaz. Rane civilizacije, drevna kraljevstva i komunistička država svi su živjeli u predjelu koji se smatra kolijevkom vina.

Jermenija
U vinskom baru “in Vino”, Erevan, Armenija / Alamy

Trijumfima i neredima vinska industrija u zemlji ponovo se oporavlja. Evo šta trebate znati o vinskoj renesansi Jermenije. Jermenija se na jermenskom zove Hajastan, što znači Haikova zemlja. Ime Armenija, koje se koristi za ovu zemlju u većini jezika, počeli su prije oko tri hiljade koristiti grčki istoričari po jermenskom vođi Aramu (izvor: https://sh.wikipedia.org/wiki/Armenija).

Jermenija – Drevna istorija

Bez obzira na to je li Noah doista zasadio prvi vinograd Jermenije nakon zaustavljanja njegove Arke na planini Ararat, istorija vina u zemlji je drevna. Region Vayots Dzor tvrdi se da je dom najstarijoj vinariji na svijetu, koja je radila prije oko 6.100 godina. Otkrivena 2007. godine, u pećinskom kompleksu Areni-1 nalazili su se dokazi o velikoj proizvodnji vina i vjerovatno pripitomljavanju vinove loze.

Neki misle da potrošnja vina seže i dalje. Patrick McGovern, direktor projekta biomolekularne arheologije za kuhinju, fermentisane napitke i zdravlje u muzeju Univerziteta u Pensilvaniji, pronašao je tragove vina na 8.000 godina staroj krhotini kamenog doba pronađenoj na modernom gruzijskom nalazištu.

Jermenija
Presa za vino iz 9. vijeka u manastiru Tatev, Jermenija / Getty

Iako su tačni detalji drevnog vinarstva i dalje romantično mutni, drevni tekstovi koje su ovjerili istoričari poput McGovern nude tračak slave za jermenske pretke. U svojoj knjizi Drevno vino (Ancient Wine), McGovern detaljno opisuje kako je 8. vijek p.n.e. Urartski monarsi, kraljevstvo koje je vladalo jermenskim gorjem, Jermeniju su prozvali „zemljom vinograda“ (the land of the vineyards). Asirci i Grci su se u raznim tekstovima pozivali i na jermensko vino.

Novo vinogradarstvo

Napredovanje jermenskog vina završilo je kada je sovjetska Crvena armija došla 1920. Dvije godine kasnije, zemlja je spojena u Zakavkasku Sovjetsku Federativnu Socijalističku Republiku. 1936. godine postala je Jermenska Sovjetska Socijalistička Republika ili Sovjetska Jermenija. Ukidanjem privatnih preduzeća, inovacije su stale. Sovjeti su vinarije pretvorili u pogone za preradu, a vinogradi su pretvorani u voćnjake i voće za destilaciju rakije ili za proizvodnju ne flaširanih vina.

Da bi se povećala količina, vinogradi su zasađeni na nepovoljnim lokacijama, dok su drugi ostali zapušteni ili napušteni. Vina koja su nekada priželjkivali asirski vladari i kojima se trgovalo sa babilonskim carstvom propadala su bez milosti. 1991. godine, nakon raspada Sovjetskog Saveza, Jermenija (Armenija) je povratila svoj suverenitet. Mladi Jermeni i oni sa novcem za ulaganje počeli su prihvaćati drevne tehnike u regiji i promovisati vinsku kulturu. Drugim riječima, Jermenija ima prepoznatljivost kao najmlađa najstarija vinska industrija na svijetu.

Jermenija
 Berba grožđa u Jermeniji / Alamy

Jermenija – Grožđe koje treba znati

Do sada su istraživači opisali 400 autohtonih sorti iz spremišta divljih vinovih loza koje su uzgajali rani Jermeni. Nekoliko proizvođača radi sa međunarodnim sortama grožđa, uglavnom za Rusiju i druge bivše sovjetske republike. Ovo će se tržište smanjivati u narednim godinama, kaže Ara Sarkissian, rukovodioc Storica Wines (američka kompanija za uvoz jermenskih vina). Umjesto toga, nove vinarije vođene kvalitetom fokusiraju se na lokalne sorte. Međutim, posvetiti se grožđu baštine Jermenije nije tako lako kao saditi ga.

“Mnogo je izgubljeno tokom sovjetskih godina, uključujući znanje o osobinama mnogih autohtonih sorti koje su bile zanemarene u to doba”, kaže Sarkissian. Utvrđivanje karakteristika poput pogodnosti tla, sklonosti suncu, aspekta vinograda, kao i vrijeme maceracije i starenja vina, traži godine eksperimentisanja. „Za razliku od susjedne Gruzije, gdje se tradicija nadvija nad svime, Jermenci su otvoreni za uvezena znanja i tehnologiju“, kaže Sarkissian. “Raskid sa prošlošću sovjetske ere, koliko god porazan bio u smislu gubljenja tradicije, takođe je prilika za temeljno resetiranje koje pokreće veći dio renesanse koja se sada događa.”

Na primjer, Jermenci su pokazali fleksibilnost sa imenima sorti grožđa koje stranci teško izgovaraju. “Khndoghni je preimenovan u Sireni gotovo jednoglasno,” kaže Sarkissian.

  • Areni Noir daje vina crvene boje srednjeg tijela sa voćem poput trešnje i jagode prošaranim aromama crnog bibera. Po svojoj svježini, svilenkastosti i prozirnosti uspoređuje se sa crnim pinotom (Pinot noir).
  • Voskehat je bijela sorta grožđe sa potpisom Jermenije. Prevodeći u “zlatnu bobicu”, vino ima lagano do srednje tijelo. Obiluje cvjetnim i koštičavim voćnim aromama obilježenim notama bilja i citrusa.
  • Khndoghni, ili Sireni, crna sorta grožđe uobičajena za regiju Artsakh koje daje arome crnog voća, duboku boju, dobre tanine i potencijal za starenje.

Ključne vinske regije

Pogled na planinu Ararat sa Khor Virapa i vinograda / Getty

Vinogradarska snaga Jermenije uključuje vulkanska tla, visoka uzvišenja i stare vinove loze. Odsustvo vinogradarske štetočine filoksera omogućava uzgajivačima da vinograde podiže sa korjenjacima (sadni material na vlastitom korijenu), umjesto da se sorte kaleme. “To znači da se naše grožđe držalo blizu svojih izvornih oblika”, kaže Varuzhan Mouradian, osnivač / vinar Van Ardi Winery u regiji Ashtarak, nadomak glavnog grada Erevan.

“Kao neko ko je u razgovoru navikao čuti” prefiloksera, divno je slušati kako jermenski vinari svoje vinograde razgraničavaju kao pred- ili post-sovjetski”, kaže Chris Poldoian, američki sommelier jermenskog porijekla, koji ujedno služi i kao ambasador za firmu Storica Wine. Postoje četiri glavne vinske regije. Najpoznatija je južno-centralna regija Vayots Dzor, duga, uska zaravan koja se ističe vinogradima sa najvišim nadmorskim visinama, od kojih neki dosežu gotovo 1.800 metara nadmorske visine. “Da stvari postavimo u perspektivu, velika nadmorska visina u kontinentalnoj Španiji i sjevernoj Italiji iznosi možda 700 do 900 metara”, kaže Poldoian.

Aragatsotn je smješten na nešto nižoj koti. Ostale regije koje treba napomenuti uključuju Ararat, smješten na sunčanoj visoravni; Armavir, planinsko područje na jugozapadu; i Artsakh, na granici sa Azerbejdžanom, gdje raste Sireni. “Unutar regija razasuta su sela i brda, a vinari uče karakteristike pojedinačnih vinograda”, kaže Sarkissian.

Jermenija
Jermenski namaz od povrća i ribe na žaru sa dinjom, crvenom ribizlom, ogrozdom i vinom / Getty

Moderna industrija

Prirodno je da vas privuče istorija jermenskog vinogradarstva jer je to priča o porijeklu ljudske potrošnje vina. Poldoian, međutim, oklijeva usredotočiti se na pretke Jermenije. Radije bi istaknuo “nevjerojatna vina koja trenutno proizvode promišljeni proizvođači”. Jermenci su veći dio preporoda pokrenuli kombinacijom moderne tehnologije i tradicionalnih tehnika, poput starenja u posudama od terakote zvanim karasi.

Kolektivni napor za kvalitetom pomogao je vinarima da pronađu izvozne partnere. Vahe Keushguerian, osnivač / vinar za Keush i Zulal, kaže kao zemlja bez izlaza na more, „Jermenija ne može proizvoditi jeftina vina. Mora otvoriti nišu u skupljem segmentu.“ Do sada je najpoznatija vinarija Zorah. Osnivač Zorik Gharibian, uspješni biznismen u italijanskom modnom prostoru, preusmjerio se sa osnova u vinariji u Toskani u Jermeniju nakon što je posjetio domovinu svojih predaka 1998. Zorahovi Areni, sazreli u karasi-ju, uredno su se uklopili u trendovsku kategoriju amfora vina, što pomaže da se reflektori usmjere na Jermeniju.

Od osnivanja vinarije Zorah, lista maštovitih vinarija je rasla. Storica uvozi vina iz četiri vinarije: Keush, za penušave tradicionalne metode; Zulal za živopisne Areni, Oshen za barikirana vina i rose od Shofer. Hin Areni i ArmAs Estate takođe izvoze u SAD. Međunarodna pažnja ne škodi. Paul Hobbs, kalifornijski vinar koji je raširio krila prema Argentini, regiji Finger Lakes u New Yorku i Evropi, razvio je žar za Jermenijom tokom putovanja 2005. godine. Njegov najnoviji projekt, sada partnerstvo sa Viken Yacoubian, nazvanim Yacoubian-Hobbs, otvorio se u blizini Areni-1 2014. Njegova vina, bijela mješavina i dva Arenis, mogu se kupiti putem interneta, čineći ih dostupnijim američkim potrošačima.

Američki sommelieri su to primijetili

“Kao rodno mjesto vinogradarstva, Jermenska vina su tečna istorija”, kaže Kyla Cox, savjetnica za vino sa sjedištem u Atlanti i osnivačica Cork Camp. “Ova vina odražavaju osjećaj kulture i mjesta možda više nego bilo koja druga vinska regija.”

Međutim, malim uzgajivačima u udaljenim regijama nedostaje novca, infrastrukture ili logistike da bi iskoristili takav entuzijazam. Projekt “Od farme do boce” tvrtke ONEArmenia uspio je dovesti potrošača do farmera. Kampanja za masovno finansiranje pokrenuta 2017. pomogla je u izgradnji prve “WineCube”, degustacione sobe za Momik Wine u južnoj Jermeniji nalik kabini.

Uprkos brojnim izazovima, raspoloženje u Jermeniji ostaje optimistično. “Jermenija je mala, nema izlaz na more i siromašna je”, kaže Mouradian. „Ali ono što ima je otpornost, sposobnost prilagođavanja i želja da svijetu pokaže svoja vina svjetske klase. Pred jermenskim vinom je svijetla budućnost.”

Izvor: https://www.winemag.com/. Naslov orginala: A Guide to Armenia, One of the World’s Oldest Wine Regions (Jermenija, vodič za jednu od najstarijih vinskih regija na svijetu). Objavljeno: 19.07.2021. by Lauren Mowery. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/vino-praistorijske-gruzije/ i https://ovinu.info/armenia/