Vinogradari i njihova vina

Vinogradari i njihova vina, vinari i njihovi vinogradi

vinarstvo vino vinogradarstvo

Vinogradari i njihova vina. Vinova loza od praiskona prati čovjeka na svom putu do današnjih dana, danas mnogo uspješnije nego prije. Bila ona divlja ili pripitomljena njeni plodovi mamili su čovjeka svojim okusom više od 9.000 godina. Gaji se kako na sjevernoj tako i na južnoj hemisferi, ne štedeći sebe ni u najhladnijim ni u najtoplijim područjima planete da bi čovjeku podarila piće zvano vino.

Vinogradari i njihova vina

U Republici Srpskoj, u ravnicama poput Popova Polja, brežuljcima i brdima obronaka planina Kozare i Majevice ima preko 400 ha pod vinogradima. Preko 340 ha na području Hercegovine sa preko 30 vinogradara i vinara i oko 60 ha na području sjeverne Bosne. Sa preko 60 vingradara, može se slobodno reći novopečenih vinogradara i vinara razasuti od Bijeljine do Novog Grada. Da se vinova loza gaji od davnina na području Hercegovine opšte je prihvaćena činjenica. U južnom dijelu Republike Srpske (Trebinje i Popovo Polje) danas su pozanti sa svojim vinogradima i savremenim vinarijama. Vinogradi i vinarija Vukoje, vinogradi i vinarija Anđelić, vinogradi i vinarija Tvrdoš i drugi već odavno poznati sa svojim visokokvalitetnim vinima.

Gdje su vinogradi?

U sjevernom dijelu Republike Srpske tek početkom 2000-tih godina počinje sveobuhvatnije podizanje vinograda. Pored vinograda u Mahovljanima tu su: vinogradi vinarije Kuzmanović kod Dervente, vinogradi vinarije Fazan kod Prnjavora. Zatim vinogradi vinarije Jungić kod Čelinca, vinogradi podruma Đukić u Slatini.Te vinogradi podruma Banjac kod Kozarske Dubice, i još mnogo drugih. Njihova vina su tek nekolko poslednjih godina postala prepoznatljiva i cijenjena po svom kvalitetu, iako se vino na ovim prostorima proizvodilo i mnogo ranije.

Da bi bar donekle približili lijepe priče o vinogradarima i vinarima Republike Srpske, poklanjamo vam Zbirku priča. Priče na skoro 200 stranica pod naslovom Vinogradari i njihova vina, vinari i njihovi vinogradi. Priče do kojih smo došli u poslednjih desetak godina (vjerovatno ih ima i više). To su naslovi koje su objavili mediji na ovaj ili onaj način, orginale bez bilo kakve korekcije. Preuzmite PDF fil, pročitajte ako imate vremene. Autori

Tekst pripremili: Dragutin Mijatović i Tatjana Jovanović-Cvetković