Resveratrol - antioksidans

Resveratrol – antioksidans: zdravstvene prednosti crvenog vina

antiokisdanti nauka polifenoli vinarstvo vino vinska kultura zdravlje

Resveratrol – antioksidans. Izuzetne zdravstvene prednosti crvenog vina. Vjekovima su mnoge kulture vjerovale da je pijenje crvenog vina neophodno za dobro zdravlje. Nedavne studije su potvrdile ovo uvjerenje, pokazujući da određena jedinjenja koje se nalaze u crvenom vinu štite tijelo od ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su dijabetes tipa 2, bolesti srca i rak. Među korisnim hemikalijama sadržanim u crvenom vinu, resveratrol se ističe u naučnim studijama po svojim nevjerovatnim ljekovitim svojstvima.

Resveratrol - antioksidans

Šta je resveratrol?

Resveratrol je snažan antioksidans, hemikalija koju prirodno proizvode određene biljke kako bi se zaštitile od okoline. Grožđe, posebno, proizvodi veliku količinu resveratrola u svojoj pokožici. Tako štiti grožđe od oštećenja od sunca i štetnih gljivičnih infekcija.

Koje su najvažnije zdravstvene prednosti resveratrola?

Istraživanja su pokazala da resveratrol ima širok spektar korisnih svojstava, uključujući:

  • Zaštita od dijabetesa i gojaznosti;
  • Prevencija oštećenja ćelija slobodnim radikalima (nestabilni atomi koji mogu dovesti do preranog starenja, određenih vrsta raka i gubitka funkcije mozga);
  • Smanjena upala;
  • Smanjen rizik od zgrušavanja, glavnog faktora srčanih bolesti.

Resveratrol – antioksidans. Koji su najbolji prirodni izvori resveratrola?

Budući da je crveno vino fermentisano sa pokožicom grožđa, ono sadrži visoku koncentraciju resveratrola. Međutim, ako ne pijete vino, postoji nekoliko drugih dobrih izvora u ishrani za ovaj važan antioksidans:

  • Grožđe i sok od grožđa;
  • Borovnice;
  • Kikiriki;
  • Ekstrakti crvenog vina;
  • Tablete od sjemenki grožđa.
Resveratrol - antioksidans
https://www.pinterest.se/

Suplementi resveratrola mogu vam pomoći da dobijete pravu koncentraciju ovog moćnog biljnog ekstrakta. Potražite visokokvalitetne proizvode od renomiranih distributera prirodnih dodataka za najbolje rezultate.

Resveratrol - antioksidans

Naslov orginala: Resveratrol: The Remarkable Health Benefits of Red Wine (Resveratrol: Izuzetne zdravstvene prednosti crvenog vina). Izvor: https://www.integrativepsychiatry.net/. Objavljeno: 03.06.2021. Prevod: Dragutin Mijatović

Za one koji žele više:

Zanimljivosti o lozi i vinu: Okus bobica grožđa je različit, zavisno od sorte. Postoje kisele, slatkasto-aromatične i pomalo trpke sorte (okus muškatnog oraščića). Pored najčešće upotrebe – u vinima, zatim u voćnim napicima i smoothiejima – grožđe se koristi u svježem i suvom stanju. Često se predstavlja kao osvježavajući ukusni dodatak ili se poslužuje uz jela od sira. Narezano na male polovice, slatko grožđe pruža zanimljiv kontrast slanim salatama.