Zanimljiva istorija – alkohol kao lijek

alkohol istorija
Alkohol kao lijek

Alkohol kao lijek. Multidisciplinarna asocijacija za psihološka ispitivanja u Santa Cruzu, Kalifornija, trenutno vodi studiju koristeći kanabis za liječenje veterana koji pate od PTSP-a. (Posttraumatski stresni poremećaj). To je navodno “prva američka studija o korišćenju (pušenju) kanabisa u svrhe mentalnog zdravlja ili poboljšanja zdravstvenog stanja.” To bi moglo dovesti do lijeka. Da pomogne ljudima. Vojnicima. Znači svi koji se plaše legalizacije mogu da odahnu – trava i medicina su ok. Da li isto možemo reći i za piće. Kao psihološki fleksibilni kakvi jesmo, kao što su zloćudno okretni naši propagandni odjeli i promjenljivi moralni vikendi, civilizacija tek treba neophodno uskladiti piće sa potrebama odgovorne medicine. Ali možemo sanjati. (Studentska bratstva bi bila kao zdravstvene klinike u opštini!)

Zapravo, pokušavamo. Uglavnom otkako smo otkrili fermentaciju, tražili smo lijek od ABV- (Alcohol by volume) za sve, od prehlada do dispepsije* te do posebne kategorije starih “bolesti” koje podsjećaju na dr. Seussa (“nespretni trbuh”, “znojenje na koljenima”, ” šupljina uha “). Da bi proslavili milenijume naše voljene kolektivne prevare, prikupili smo neka od najboljih napora čovečanstva. Ovde je istorija alkohola kao lijeka ili gotovo kao lijeka.

Naslov orginala: I Love You, Doc: A Brief, Boozy History of Alcohol as Medicine (Zanimljiva istorija alkohol kao lijek); Izvor: https://vinepair.com/;  Objavljeno: 17.08.2018 by Emily Bell, Ilustracije by Danielle Grinberg;  Prevod: Dragutin Mijatović.