Najstariji vinogradi na svijetu

Najstariji vinogradi na svijetu

istorija vinograd

Najstariji vinogradi na svijetu. U Njemačkoj (Racknitz), vinograd star preko 600 godina. U Italiji najdugovječniji je u pokrajini Bolzano, star je 350 godina.

Najstariji vinogradi na svijetu

Krajem 1860-ih, evropski vinari, ne sluteći šta će se dogoditi u narednih nekoliko godina, suočeni su sa malim insektom, korjenovom uši. Uši koja je predodređena da poremeti istoriju vina na Starom kontinentu. Filoksera, najgora nesreća sa kojom se vinogradarstvo ikada suočilo. Za manje od dvadeset godina prvo je desetkovala francuske loze, a potom i loze Španije, Njemačke, Austrije i Italije.

Pustošenje filoksere

Osiromašivši čitave teritorije i gurnuvši hiljade porodica u ekonomsku depresiju. Stigla sa američkog kontinenta, gdje je milionima godina evolucije uspostavila miran suživot sa američkom vinovom lozom. Najviše pogađa listove, u Evropi se pokazala smrtonosnom. Napadom na korijenov sistem slabi lozu, čineći je ranjivom prema gljivicama i drugim bolestima, sve do izazivanja, u roku od tri godine, neizbježne smrti.
Bile su potrebne godine istraživanja, studija, pokušaja i nekih grešaka da se nađe rješenje koje danas izgleda čak i trivijalno. Kalemljenje evropskih sorti vinove loze, vrhunskog kvaliteta i prinosa, na američke podloge. U to vrijeme, međutim, to je bio samo posljednji odgovor koji su naučnici pokušali. Uključujući imena koja su napisala istoriju ampelografije, vinogradarstva i botanike, kao što su Gustave Foëx, Victor Pulliat i Jules Émile Planchon.

To su samo neka od njih, imena koja su doslovno spasila evropsko vino. Među pređenim putevima, čak i pokušaj – veoma skup i neefikasan – da se korijen vinove loze zatrpa pjeskom. Primjetivši tako da se filoksera, začudo, nije ukorijenila u pjeskovitom zemljištu. Upravo u ovim krajevima, uspjela je loza opstati nekalemljena. Tako je nekalemljena loza, doprla do današnjih dana i čini ono nasljeđe neprocjenjive istorijske, kulturne i vinogradarske vrijednosti.

Registar starih loza

Vinski kritičar Jancis Robinson, zajedno sa piscem vina Tamlyn Currin i majstorom vina Sarah Abbott, inspirisani radom organizacija i udruženja kao što su Barossa Old Vine Charter, Historic Vineyard Society u Kaliforniji, Lodi's Save the Old Campaign, Maule's Vigno projekt, South America's Heroic Growers, McLaren Vale Grape Wine & Tourism Associations Old Vine Register i Francs de Pied grupa, posvetili su “Old Vine Registry” . Digitalnu arhivu, otvorenu za svačiji doprinos, koja prikuplja, katalogizira i opisuje najstarije vinograde na svijetu, prije, i naravno, poslije filoksere .
Najstariji vinograd na svijetu, barem prema popisu “Starog registra vinove loze” (Old Vine Registry), star je više od 600 godina. Otkriven je u Njemačkoj, na napuštenoj terasi na von Racknitzovoj zemlji. Imanje je ranije pripadalo manastiru Disibodenberg na ušću rijeka Nahe i Glan. Grožđe je od Gelber Orleans, sorte koja očito daje grožđe užasnog okusa, sličnog onom krastavca, izrazito neprikladnog za proizvodnju vina. Drugi najstariji vinograd takođe se nalazi u Njemačkoj, u regiji Pfalz (Rhodt Rosegarden) i star je između 350 i 400 godina. Čini se da je postojao već u vrijeme Tridesetogodišnjeg rata, danas je u vlasništvu Vinarske zadruge Rietburg. Od 400 i danas proizvodnih čokota – na 900 kvadrata vinograda – većina je sorta Traminer, ali ima i čokota sorte Silvaner.

Najstariji vinogradi na svijetu

Možda je nekoliko godina stariji, vinograd u Čačkariju (Chachkari), u regionu Mesheti, Gruzija, prva kolevka vinogradarstva. Vinograd sa čokotima autohtonih sorti kao što su Meskhuri Sapere, Meskhuri Kharistvala, Tskhenis Dzudzu Tetri. U istorijskom centru Maribora, u Sloveniji, nalazi se mali vinograd sorte Zametovka, iza kojeg stoji četiri vijeka istorije. Čokot koji se u „Ginisovoj knjizi rekorda” smatra najstarijim na svijetu koji je još uvijek sposoban za proizvodnju grožđa. Nešto mlađi je vinograd Versoaln, sa najstarijimm čokotima u Evropi i vjerovatno najstarijim na svijetu. Nalazi se u Castel Katzenzungen-u, u pokrajini Bolzano: star, po svemu sudeći, 350 godina.

Najstariji vinogradi na svijetu

Na podiju najstarijeg vinograda u Italiji, je vinograd Cariano, zasađen 1840. godine. Danas je u vlasništvu biodinamičke kompanije Aurete. 200 nekalemljenih biljaka, koje su preživjele filokseru, 90% je Raspato nero i 10% još neregistrovano autohtono grožđa. Nalazi se na maloj parceli između Monte Cecubo i Monte Falerno, gdje su Rimljani proizvodili Falernum, gdje je vinogradarstvo postojalo već od 4. vijeka prije nove ere. 

U Kampaniji, Cantina del Taburno se mogu pohvaliti vinogradom, sorte Aglianico za koji se procjenjuje da je stara 180 godina. To je nešto više od legendarnog vinograda “Dal Re”, zasađenog 1872 (Irpinia), u vlasništvu Feudi di San Gregoria, brenda Campania. Brenada predvođenim od strane  Antonio Capaldo-m koji je bio domaćin “The Old Vines Conference” 2021. Na Konferenciji na kojoj je uz Tim Atkin-a i Jane Anson učestvovala i Sarah Abbott.

Najstariji vinogradi na svijetu

Naslov orginala: Le vigne più vecchie al mondo, patrimonio storico, culturale e ampelografico, nell’Old Vine Registry (Najstariji vinogradi na svijetu, istorijska, kulturna i ampelografska baština, u registru Stare loze). Izvor: https://winenews.it/it/. Objavljeno: 29.06.2023. Prevod i obrada: Dragutin Mijatović

Preporuka za pročitati  

Život: “Cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis perseverare in errore.”  Svatko griješi, ali samo luđak ustraje u grešci.  Ciceron

Pročitati i ovo: U manastiru Hilandar na Svetoj Gori postoji čudotvorna vinova loza Svetog Simeona Mirotočivog, jedna od najstarijih vinovih loza na svetu, koja već preko 800 godina daje grožđe.

Najstariji vinogradi na svijetu

Čudo Hilandara. Loza Sv. Simeona. “Prema jednom predanju ona je nikla iz Nemanjinog groba, 40 dana posle njegove smrti, znači negdje krajem marta 1200. godine Prema drugom predanju loza je nikla na tom istom mjestu, kad su svečeve mošti odnesene u Studenicu, kao znak njegovog zavještanja. Bilo kako bilo ona daje grožđe do dana današnjeg. Izvor: https://www.vesti.rs/   https://mondo.rs/   http://www.hilandar.info/