Tasmanija region

region vinarije vino vinogradarstvo
Tasmanija region

Tasmanija region. Australija se nalazi između 10 i 450 južne geografske širine. Vino se proizvodi u svim državama, na više od 60 određenih vinogradarskih regija u ukupnoj površini od približno 160.000 hektara. Vinogradarska područja Australije uglavnom se nalaze u južnim, hladnijim dijelovima zemlje, sa vinogradima u Južnoj Australiji, Novom Južnom Velsu, Viktoriji, Zapadnoj Australiji, Tasmaniji i Kvinslendu.

Tasmanija. Smatra se udaljenom čak i od kopnenih Australijanaca, izolacija Tasmanije je dio njene apelacije. Za bogate predstava o sudnjem danu, „Tassie“ je postao najnoviji bunker Plan B. Za avanturističke gurmane, međutim, ovo ostrvo u obliku srca nudi ozbiljna iskušenja što kompenzuje dug let avionom. Glavni grad Hobart rascvjetana scena, urbane vinarije, otvoreni podrumi u selima i destilerije viskija su vrijednosti osamljenih putnika. Ali opušteni ritam ostrva je takođe privukao putnike koji traže neotkriveno nebo, sa bogatim prirodnim resursima i obiljem vina svjetske klase. (Lauren Mowery). Koordinate Tasmanije, 40 do 45° južne geografske širine, Površine 68.401 km²;  Stanovništvo oko 527.000; Glavni grad je Hobart sa oko 220.000 stanovnika.

Tasmanska vinska statistika. U Tasmaniji ima otprilike: 160 licenciranih proizvođača vina, 230 pojedinačnih vinograda, 95 podruma gdje se vina prodaju i više od 2.000 hektara pod vinovom lozom (56% bijela vina, 44% crvena vina). Proizvodnja vina predstavlja oko 0,5% ukupne proizvodnje vina u Australiji.

Naslov orginala: Tasmania, Australia;  Izvor: https://www.winemag.com/; https://www.cellarmasters.com.au/;  Prevod: Dragutin Mijatović