10 načina da se budućnost vina mijenja brže nego što mislite

tehnologija terroir vinarstvo vino vinogradarstvo

Budućnost vina. Evo nekoliko drastičnih promjena u vinogradarstvu, marketingu i prodaji vina, zbog tehnološkog napretka. Samo deceniju od sada, vinska industrija vjerovatno će izgledati puno drugačije nego sada. Brojni važni faktori – uključujući uspon Kine kao sljedeće velike vinske nacije, globalni uticaj klimatskih promjena i orgomni zagrljaj tehnoloških promjena proizvođača, vinara i trgovaca – čine vrlo vjerovatnim da će se put pića i uživanja u vinu i dalje mijenjati ubrzavajućim tempom. Imajući to u vidu, evo detaljnijeg pogleda na neke od najvažnijih faktora koji mijenjaju budućnost vina …

Budućnost vina

# 1: Tehnologija u vinogradu. Nemojte sad gledati, ali vinari i uzgajivači grožđa prihvataju inovacije poput drona i robota u vinogradu daleko prije nego što je neko to smatrao mogućim. U malom dijelu to je zbog sposobnosti napredne tehnologije da poboljša i informiše rastući proces. Senzori u zemlji, na primjer, mogu dovesti do proboja u upravljanju tlom i pomoći proizvođačima grožđa da odrede optimalno vrijeme za zalijevanje vinove loze. Štaviše, dronovi koji lete iznad njih mogu provjeriti ima li znakova bolesti i suše, dok roboti sa makazama nalik na ruke mogu lutati vinogradom kako bi orezali vinovu lozu. U Kaliforniji, na primjer, vinar Kendall Jackson nalazi se na čelu trenda korištenja robota u vinogradu.

Promjene: klimatske, održivost i novi trendovi okusa

# 2: Klimatske promjene i pojava novih vinskih regija. Jedan veliki makro-faktor koji se posljednjih nekoliko godina zaista probio u javnu svijest je uticaj klimatskih promjena na vinsku industriju. U nekim slučajevima to vodi ka stvaranju potpuno novih vinskih regija na geografskim širinama koje su se nekad smatrale neprikladnim za proizvodnju vina. Primjer: Švedska, Norveška i Holandija počinju proizvoditi vina svjetske klase, dijelom zahvaljujući širim trendovima globalnog zagrijavanja. Drugdje u svijetu vinarije se podižu na većim nadmorskim visinama.

# 3: Održivost i popularnost ekološki prihvatljivih vina. S tim u vezi, vinari počinju prihvatati metode održivog uzgoja. U nekim slučajevima koriste solarnu energiju za svoje vinarije; u drugim slučajevima prilagođavaju svoje logističke lance snabdijevanja u potrazi za ekološki održivijim rješenjima koja će umanjiti njihov ukupni trag ugljika. Jedan veliki proizvođač vina koji se drži trenda održivosti je španski proizvođač Torres, koji je prihvatio sve, od hibridnih vozila do solarnih panela u nastojanju da bude ekološki prihvatljiviji. Nije iznenađujuće da mladi milenials potrošači vina pristupaju ovom trendu do točke u kojoj marketinške agencije i PR firme savjetuju kupce vinarija da svoje napore u pogledu zelene održivosti usmjere upravo na etiketu vina. Ako se odluče za odabir između dvije slične boce vina, tipično milenialsi odlučit će se za ono koje je organsko, održivo ili ekološko.

# 4: Novi trendovi okusa. Gdje se mijenjaju okusni trendovi, jedno je mjesto za Kinu. Donedavno su kineski potrošači kupovali samo crvena vina, tipična prestižna vina od vrhunskih proizvođača u mjestima poput Bordeaux i Burgundy. I, naravno, domaći kineski proizvođači fokusirali su se i na crne sorte grožđa poput Cabernet Sauvignon. Ali čini se da se to mijenja. Changyu Pioneer, sada proizvodi vina Riesling svjetske klase. I, uglavnom, mlađe milenijske žene u Kini prihvataju bijela vina jer odaberu vina za koja smatraju da imaju bolji okus. I uopšteno, mnogo je više eksperimentisanja među milenijalcima, pogotovo što proizvođači iz Australije počinju otključavati ogromno kinesko tržište vina.

Promjene: nove inovacije, porast pića i mješavine godišta

# 5: Nove inovacije u pakovanju i flaširanju. Era staklene boce od 750 ml možda se bliži kraju. Nova boca vina za jednu uslugu postaje sve popularnija. U isto vrijeme, ideja o pijenju „vina u limenci“ ili „vina u aluminijskoj boci“ više se ne čini čudnom. Trenutno su konzervisana vina još uvijek neznatan dio cjelokupne globalne vinarske industrije, a novi brendovi vina u konzervi pojavljuju se širom Kalifornije. Više nije neobično vidjeti police ispunjene boksovima (kartonska kutija) vina, koji se smatraju prenosnijim i praktičnijim od staklenih boca.

# 6: Porast “vina kao pića”. Sa globalizacijom vinske industrije, jedan trend postaje vrlo jasan: vino kao piće ne mari nužno za apelaciju ili fermentaciju ili bilo koje druge karakteristike koje razlikuju vino. Umjesto toga, oni traže jednostavna i pristupačna vina koja imaju dobar okus. To dovodi do porasta novih brandova vina koji savršeno prihvataju ovaj novi pristup vinu, poput I Heart Winesiz Velike Britanije. Na mnogo načina, vinske marke postaju mnogo sličnije tradicionalnim robnim markama, a to znači da vinske etikete postaju mnogo zabavnije, inovativnije i lukavije.

# 7: Mješavine godišta i novi trendovi u proizvodnji vina. Ako postoji jedna značajka vinske industrije koja je uvijek zadivila novopridošle, to je fokusiranje na godišnje berbe i određivanje vinskih stručnjaka i vinskih insajdera je li određena godina dobra berba ili ne. Bordeaux vina, na primjer, uopšteno se smatraju među najboljima na svijetu. To je, s izuzetkom određenih berbi, poput berbe iz 2013. godine. Dakle, to vodi novom razmišljanju o miješanim berbama. Ako postoji posebno loša berba, zašto je ne kombinovati sa dobrom berbom – na isti način vinogradar može kombinovati dvije različite sorte grožđa i stvoriti spektakularan novi proizvod.

Promjene: novi koncepti, povećane boce, provjera autentičnosti

# 8: Novi koncepti vina za maloprodaju. Tipična maloprodajna trgovina vina nije se mnogo promijenila u prošlom vijeku. Vina se obično slažu po regijama ili sortama grožđa, a na potrošačima je da pogledaju kroz hiljade boca, a sve uglavnom izgledaju isto i kako pronaći savršenu bocu vina. Ali zašto ne preispitati koncept maloprodaje vina? Jedna od ideja koja postaje sve popularnija je zamisao da je maloprodajna trgovina vina slična modernoj knjižari, gdje bi knjige mogle biti atrakcija, ali puno je naglaska i na iskustvima – poput druženja sa knjižarskim kafićem ili noću čitajući knjige ili učestvujući u raspravi o pročitanoj knjizi sa autorom.

# 9: Tehnološki povećane boce. Za sada su staklene boce tu za ostanak, a tehnološke kompanije dolaze sa inovativnim načinima na koji bi mogli koristiti tehnologiju kako bi poboljšali iskustvo kupovine vina. Na primjer, jedna velika ideja koja dobija sve veću privlačnost je koncept korištenja povećanja realnosti uz pomoć vinske etikete za pričanje priče o tom vinu. Prva veća marka vina koja je prihvatila ovu tehnologiju bila je 19 Grijehova.

# 10: Provjera autentičnosti finog vina utemeljenog na blockchain-u. Za borbu protiv problema vinskih krivotvorenja, još jedna važna upotreba tehnologije je stvaranje sistema za provjeru autentičnosti i povjerenja na bazi blockchain-a. Blockchain je trajan i nepromjenjiv, što ga čini savršenim kao način provjere autentičnosti posebno rijetke boce finog vina. Jedinstveni sistem temeljen na blockchainu, o kojoj se trenutno najviše govori, je trezor Chai Wine Vault. Postoje različiti veliki makro-trendovi koji utiču na budućnost globalne vinske industrije. Od novih tehnologija, novih trendova proizvodnje vina, pa sve do pojave potpuno novih vinskih regija, ima se čemu veseliti tokom sljedeće decenije u vinskoj industriji.

Pogledati i: https://ovinu.info/precizno-vinogradarstvo-tehnologije-i-aplikacije/

Naslov orginala: 10 Ways the Future of Wine Is Changing Faster Than You Think. Izvor: https://futurewineexpo.com/; Objavljeno: 25.02.2019. by Future Wine Expo. Prevod: Dragutin Mijatović. Ključne riječi: vino, budućnost, softver