ABV Alkohol u vinu – objašnjeno

alkohol brandy vino

ABV Alkohol u vinu. Možda ste čuli izreku da pijenje vina umjereno može dovesti do nekih zdravstvenih blagodati, ali čini se da jedna stvar koja nikad nije jasno definisana jest ono što podrazumijeva “umjerenost”. Druga prednost umjerenog pijenja je izbjegavanje ovisnosti o alkoholu u vašem životu.

Pijenje više od određene količine dnevno ili nedeljno može imati strašne posledice za pojedince u njihovom ličnom i profesionalnom životu. Procijeniti koliko alkohola konzumirate i dalje je lakše sa vinima i pivima koja ih spominju na svojoj etiketi. Ali stvari mogu početi postajati nezgodne ako redovno konzumirate koktele tokom druženja koji sadrže mješavinu različitih alkohola. Sve ovo upućuje na potrebu za razumijevanjem količine alkohola u svakoj vrsti pića. U sljedećim odjeljcima definisat ćemo i raspraviti sve konvencionalne pojmove koji se često pojavljuju u povezanim raspravama poput

ABV Alkohol u vinu

Standardno piće i proof izraz. Alkohol po zapremini (Alcohol by Volume-ABV). Zapreminska količina alkohola (ABV) je jedinica za mjerenje količine čistog etanola (alkohola) u 100 jedinica tečnosti. ABV, često izražen kao alc/vol, označava se u procentima. Ova jedinica zavisi o načinu fermentacije šećera u proizvodnji različitih alkohola, poput piva, vina, žestokih pića i drugih. Ipak, vina obično imaju raspon između 8-14% ABV, dok su jaka vina definisana ABV većim od 14%. Raspon piva još je širi i iznosi 3-13% ABV, dok žestoka pića mogu biti između 15-60% ABV. Iako se to obično spominje na određenoj boci koju konzumirate, poznavanje ABV-a vašeg pića nije dovoljno da biste znali koliko se zapravo unosi.

Šta je “standardno” piće? Ključ kontrole unosa alkohola u bilo kojoj situaciji je znati koliko se tečnosti ulije u vašu čašu. Američke dijetetske smjernice za 2015.-2020. definisale su količinu koja se mora poslužiti u jednom ‘standardnom piću’ da bi pojedinci mogli umjereno konzumirati alkohol. Za muškarce su prihvatljiva dva standardna pića dnevno, dok se za žene preporučuje samo jedno dnevno. Pijenje više od ovog u prosjeku moglo bi ukazivati na znakove ovisnosti, dok bi vas uskraćivalo bilo kakvim potencijalnim zdravstvenim koristima od pijenja. Pa koliko je standardno piće? Zlatno pravilo koje ovdje treba zapamtiti je: 360 ml piva, 15o ml vina i 45 ml destilisanog žestokog pića koje ima 80 proof. Međutim, ovdje je važno znati da ove količine pretpostavljaju određeni ABV na boci. Za pivo je pretpostavljeni ABV 5%, za vino 12%, a za žestoka pića 40%. Međutim, kao što je ranije spomenuto, različiti alkoholi i različite marke unutar ovih kategorija sadrže različite ABV i oni se možda neće uskladiti sa ovim brojevima. Prema tome, količinu poslužene tečnosti po piću treba prilagoditi na osnovu ovog ABV. Više alkohola znači manje tečnosti i obrnuto.

Proof.

Količine alkoholnih pića poput votke i viskija često ne definišu ABV, već jedinicu koja se naziva proof. Ovaj način mjerenja sadržaja alkohola seže sve do Engleske početkom 16. vijeka. Prema Food Network, proof je izmjeren natapanjem pištolja u alkohol i pucanjem u barut kako bi se utvrdilo hoće li se zapaliti, a ako jeste, oporezovan je višim porezom od ostalih alkohola. Iako su se stvari od tada razvijale, proof se i dalje koristi na etiketama. U Velikoj Britaniji i SAD-u predloženi proof obično je dvostruko veći od ABV alkohola. To znači da je destilisani alkohol sa 80 proof ekvivalentan 40% ABV.

Izračunavanje sadržaja alkohola u koktelima. Izračunavanje količine alkohola u bilo kojem od koktela u početku može biti zbunjujući zadatak, ali neki jednostavni računi mogu vam pomoći da pijete pod kontrolom. Možete se obratiti i jednom od mnogih mrežnih kalkulatora dizajniranih da ispune ovu svrhu. Dobijanje tačne brojke je nemoguće, jer ABV zavisi o nekoliko faktora za koje ne možemo znati, poput toga koliko je snažno promućan koktel, tečnosti u piću od likera itd. Ali ovom jednostavnom jednačinom možete se prilično približiti.

Količina čistog alkohola

Količina čistog alkohola = (količina specifičnog alkohola / ukupna količina pića) x 100

Da biste primijenili ovu jednačinu, trebat će vam ABV i zapremina svakog upotrijebljenog alkohola. Takođe morate uzeti u obzir povećanje volumena zbog leda dodanog piću. Recimo da imate alkohol A sa 50% ABV i 90 ml zapremine, alkohol B sa 20% ABV i 60 ml zapremine, i standardni unos od 15 ml za led, evo kako izračunati ABV.

  • Alkohol A: 0,50 x 90 = 45
  • Alkohol B: 0,2 x 60 = 12
  • Količina specifičnog alkohola: 45+12=57
  • Ukupna (količina) zapremina pića: 90 + 60 + 15 = 165 ml
  • Saberite A i B da biste dobili 57 (45+12) ovo podijelite sa 165 i pomnožite sa 100 što iznosi 34,5%.

Iako su ovi brojevi bili samo ilustrativni, ova metoda je dobar način za izračunavanje ABV vašeg koktela. Nakon što dobijete sve podatke, račun će vam uskoro doći prirodno i moći ćete završiti cijeli postupak za samo nekoliko minuta.

Pogledati i: https://ovinu.info/zanimljiva-istorija-alkohola-kao-lijeka/

Naslov orginala: ABV Explained (Alcohol by Volume). Izvor: https://wineonmytime.com/. Slika: https://www.pinterest.se/. Objavljeno: 03.01.2020. by Wine on My Time. Prevod: Dragutin Mijatović