Dok pijete vino

Dok pijete vino – možete raditi nekoliko zabavnih stvari

degustacija vino vinska kultura zabava

Dok pijete vino. Za ljubitelje vina, sve što se tiče točenja iz boce/sipanje u čaše je divno. Od odabira savršene boce do vađenja čepa i gledanja vina kako popunjava vašu omiljenu čašu. Nakon toga, nosite tu čašu vina bilo gdje – od pulta gdje je punjena do stola u kuhinji, kauča u dnevnoj sobi ili čak do glavnog kupatila.

Dok pijete vino

Naravno, ispijanje vina na zabavi je zabavno, ali mi možemo oponašati to društveno iskustvo kod kuće uz Kućnu zabavu (Houseparty). Postoji mnogo ugodnih stvari koje možete raditi dok pijete vino u privatnosti vlastitog doma. Dakle, za one koji počinju cijeniti užitke dobre boce, možda će vam ova lista zabavnih stvari koje treba/bi mogli raditi dok pijete vino biti polazna tačka za istraživanje kako želite uživati u sledećoj čaši koju sipate ili ispijate.

1.Uključite se na Online kurs vina

Umorni ste od nepoznavanja vaše crvene od rose boje? Ne morate imati aspiracije somelijera da biste postali student vinske industrije. Učenje o tome šta pijete pomoći će vam da postanete bolji kupac i oduševit će vaš jedinstveni set nepca.

Odaberite MOOC (što je skraćenica od Massive Open Online Course). Tu je „Svijet vina: od grožđa do boce“ (World of Wine: From Grapes to Glass) koji nudi edX ili „Crash Course on Wine – Wine 101“ koji nudi Udemy. Ako vam se kurs čini kao prevelika obaveza, pogledajte seriju- 3-minutne škole vina (3 Minute Wine School YouTube) videa koju sponzorira Wine & Spirit Education Trust, posvećena visokim obrazovnim standardima.

Naravno, možete jednostavno pretražiti “vinski čas” (wine class) ili “vinski kurs” (wine course) na YouTubeu i kreirati svoj vlastiti sadržaj – postoji mnoštvo somelijera, profesora i profesionalaca u vinogradima koji su željni da vam ispričaju sve o onome što znaju i vole.

2. Vježbajte “pažljivo pijenje”

Ispijanje vina je potpuno čulno iskustvo. Same boje pričaju priče o okusu koji će doći, od tamnocrvenih do svetlucavih bijelih. Svaka sorta izražava piće šta treba da očekujete kada popije gutljaj. Uzmite u obzir miris i osjećaj vina u ustima — probanje vina je mnogo više od okusa koji vaši pupoljci čuju.

Dok pijete vino

Svoje vrijeme uz čašu vina možete učiniti i iskustvom svjesnog razmišljanja (mindful experience), gotovo meditacijom, tako što ćete započeti sa nekim dubokim disanjem i proći korak po korak kroz različite aspekte svojih osjetila, i biti namjerni u svakom trenutku. Imate The Traveling Somm 10-minutnu meditaciju degustacije vina sa vodičem na njihovoj lokaciji. Zato sipajte čašu, pronađite udobno sjedište i pritisnite play.

3. Poslušajte audioknjigu – Dok pijete vino

Za zabavnu i opuštajuću večer, uzmite čašu za vino, sklupčajte se na kauču uz pokrivač i stavite audio-knjigu koja nudi razgovor ili informacije – čak i putovanje u izmišljeni svijet. Audiobooks.com ima mnogo opcija: Naši omiljeni su memoari Viktorije Džejms, Wine Girl: The Trials and Triumphs of America's Youngest Sommelier.

Takođe možete isprobati komičnu knjigu Marisse Ross, Wine. All The Time: The Casual Guide to Confident Drinking (Vino. Sve vrijeme: Povremeni vodič za samopouzdanje opijanja). Ili, ako tražite informacije, isprobajte Jon Bonne-ova The New Wine Rules (Nova pravila vina): istinski koristan vodič za sve što trebate znati. The New Wine Rules: A Genuinely Helpful Guide to Everything You Need to Know.

4. Pripremite ručak za sebe ili svoju porodicu

Zahvaljujući uslugama dostave kompleta obroka, možete kuvati dok uživate u vinu kao nikada prije. To je zato što vam kompanije pružaju unaprijed izmjerene sastojke i upute korak po korak, tako da se čak i amater može osjećati kao kuvar.

Riječi opreza ovdje? Nemojte započinjati proces kuvanja ako ste već popili čašu. Kuvanje može biti opasno, pogotovo ako imate plinski štednjak. Točimo sebi čašu baš kad se spremamo da raspakujemo obrok koji smo odabrali za večer. Zatim pijuckamo između koraka dok se recept ne završi i donosimo ostatak naših čaša (i/ili flašu) na sto da završimo tokom obroka.

5. Gledajte Netflix I… Opustite se

Mislim, ovdje nije potrebno objašnjenje, zar ne? Samo sipajte sebi čašu vina, upalite ili zapalite Duraflame cjepanicu za svoj kamin, zgrabite daljinski i opustite se. Izostavićemo insinuaciju iz prijedloga da se “rashladite” i ohrabrujemo vas da izdišete dok gledate, odložite telefon i opustite se ispred televizora.

Dok pijete vino

Ako ga već niste gledali, pogledajte The Queen's Gambit jer je fantastičan. (Samo, molim vas, nemojte piti i uzimati tablete, kao što to čini Beth, glavni lik). Somm je nevjerovatan dokumentarac o četiri kandidata za somelijera. Sideways je komedija o dvojici muškaraca u četrdesetim godinama na putovanju u kalifornijsku vinsku zemlju. Pogledajte Trailer –https://www.youtube.com/watch?v=DGP8PwCpxLk. I oh, i ne možemo zaboraviti Wine Country, još jednu komediju o prijateljima na odmoru u Napa Valley, ali u ovom filmu je šest žena.

6. Igrajte Igre – Dok pijete vino

Mislim, postoji mnoštvo igrica za piće, tako da neću ulaziti u njih. Osim toga, one najbolje rezervisane su za napitke koji se brže ispijaju poput piva ili seltzera. Ali vino? U tome je najbolje uživati sa nekim malo više… civilizovanijim. Ako imate partnera ili porodicu sa kojom se možete igrati, mi volimo Telestrations, DoodleQuest i, naravno, Pictionary. I naravno, tu su i klasici, kao što su Monopol, Clue i Life.

Dok pijete vino

Za manje tradicionalne od vas, a vi znate ko ste, uvijek možete uključiti svoj (dječiji) sistem za igranje i učitati Jackbox Party Pack. Igrajte se sa svojim omiljenim članovima domaćinstva ili na daljinu sa prijateljima preko Zoom-a — potreban vam je samo pametni telefon ili uređaj na kojem je omogućen web. U ovoj kući volimo Quiplash. Mnogo. Kao… malo previše. I imamo malo previše vina dok se igramo. Ali to smo samo mi. Naravno ima još toga. Sretno

Naredba za suspendovanje

Ove ideje, mislimo na zabavu i opuštanje, su relaksacija. Ali budući da pijenje – sam ili u društvu – može dovesti do ovisnosti o alkoholu ili ovisnosti uopšte. Pazite što radite. Zabavite se. Ali. Pijte (vino) bezbjedno i pijte (vino) odgovorno. To je način čistog zdravog života.

Naslov orginala: Eight Fun Things To Do While You’re Drinking Wine. (Osam zabavnih stvari koje treba raditi dok pijete vino). Izvor: https://purehealthyliving.com/. Tekst: K.M Langevin. Prevod i obrada: Dragutin Mijatović

PREPORUKA ZA PROČITATI:

Pouka iz života: Robertsova definicija. Voljeti znači nikad, nikad ne reći: “Operi sam te svoje proklete čarape”.