Amarone veliko vino

region sorta vinarstvo vino

Amarone veliko vino. Velika vina su velika, da bi se uvjerili morate ih probati. Amarone je jedno od njih. Pročitaje takođe i slijedeće naslove: Sauternes (Januar 2018) i Priča o vinu Tokaji (Decembar 2018).

Amarone veliko vino

Vino, zvanično ime, Amarone della Valpolicella, jedno je od onih vina koje kupite i sjedite. Molite se da vaš brak ostane dovoljno dug da biste ga mogli piti na dvadesetu godišnjicu braka. To je jedno od onih vina, kada kažemo, nedaj bože da umrem, a da ga ne probam. Ako imate sreće, možete ga sada kupiti za oko 100 dolara. Ne, Amarone della Valpolicella nije jeftino, ali ne bi trebala ni biti, vino je previše teško proizvesti – i suviše je deficitarno. Uzmimo detaljan uvid u ono što je Amarone i zašto je to vino tako posebno, od profila okusa do njegovih karakteristika, teško je pronaći veliko vino. Kupite bocu Ripasso vina i počnite da pijete! Uvjerite se u kvalitet.

 Okus vina Amarone. 

Očekujte velike mirise likera od višnje, umaka od crne smokve, rogača, cimeta i šljive zajedno sa suptilnim notama zelenog bibera, čokolade i drobljenog praha od šljunka. Zvuči intrigantno? Na nepcu ovavina često imaju srednje do visoku kiselost uravnotežnu sa visokim sadržajem alkohola i okusima crne trešnje, smeđeg šećera i čokolade. Inače, što je vino starije to će više ponuditi okusa smeđeg šećera, melase i smokve. Ono što vas može iznenaditi u ovom vinu je prisustvo prirodnog ostatka šećera (residual sugar =RS) u vinu, obično oko 3–7 g/L (ili oko 1/4 čajne kašike po porciji).  Rezidualni šećer pomaže komplimentu prirodne visoke kiselosti vina i doprinosi njegovoj smjelosti – ako niste znali da Amarone ima rezidualni šećer, pomisliti ćete da je suvo vino.

Naslov orginala: Amarone Wine Turns Raisins Into Gold;  Izvor: https://winefolly.com/;  Objavljeno: 30.01.2015. by Madeline Puckette;  Obrada slike: Dijana Pantić;  Prevod: Dragutin Mijatović;  Ključne riječi: Amarone, vino, sorta