Kako se priprema kuvano vino

koktel vino zabava zdravlje

Kuvano vino. Ovaj klasični recept za kuvano vino super je jednostavan za pripremiti. To je istinski toplije raditi zimi i savršeno uživati u bilo kojoj hladnoj večeri! Vino je poznato pod mnogim imenima: glüwhein, glögg, candola, svařák, vin chaud. Ma odakle god da ste, iz bilo kojeg kraja svijeta, vjerovatno će postojati lokalni recept za vino koji se razmaže po šporetu kada vrijeme zahladi. Ali šta je prokuvano vino i kako se pravi? Otkrivamo uz kratko putovanje istorijskim tragom!

Kuvano vino

Šta je kuvano vino? Jednostavno rečeno, to je vino – poznato i kao začinjeno vino. To je topli napitak koji se obično priprema sa crvenim vinom, u kombinaciji sa začinima poput aleve paprike. Pored paprike tu su cimet, karanfilić, kardemuma, muškatni oraščić, voće poput naranče, limuna, a ponekad čak i grožđice. Kuvano vino vuče porijeklo iz drevne istorije i jedan je od najranijih vinskih koktela ikad zabilježenih. Prvi istorijski slučaj pojavio se u Rimu u 2. vijeku i vjeruje se da su ga Rimljani pripremali kako bi se grijali tokom hladne zime.

Tokom svojih putovanja i osvajanja, svoj okus za to – i svoje recepte – pronijeli su kroz Evropu, zajedno sa praksom vinogradarenja. Nije iznenađujuće, s obzirom na geografski domet Rimskog carstva i njegovih trgovinskih mreža, pojavile su se nebrojene varijacije kako je svaka zemlja razvijala svoje tumačenje zasnovano na gotovim sastojcima.

Uzmimo na primjer glüwhein, tradicionalnu njemačku varijaciju, koja svoje ime vuče po vrućem, užarenom gvožđu kojim su ga zagrijavali. Iako se obično priprema od crvenog vina, voće poput borovnice i trešnje povremeno se zamjenjuje u stilu voćnih vina, a postoji čak i verzija sa bijelim vinom koja, iako ne toliko popularna, ipak ima svoj šarm.

Naslov orginala: How To Make Mulled Wine (Kako se priprema kuvano vino). Izvor: https://www.wineselectors.com.au/. Prevod: Mladen Mijatović