Ancellotta – sorta bojadiser bogata korisnim antocijaninima

kvalitet sorta vino

Ancellotta

Ancellotta, dolazi iz Italije gdje se gaji na površini preko 4.000 ha. Sinonimi su: Ancellotta di Massenzatico, Ancellotti, Lancellotta, Lancelotta i Uino. Uglavnom se uzgaja u regionu Emilia-Romagna. Pogodna je kao sorta bojadiser i za proizvodnju kvalitetnih vina. Bogata antocijaninima. Antocijanini kao nosioci boje u sortama bojadiserima su zastupljeni u količinama koje su nekoliko puta veće od količina kod najčešće gajenih crnih vinskih sorti. Sadržaj antocijanina u pokožici ili mesnatom dijelu bobice je kod sorti genetski uslovljen.

Ancellotta sorta bojadiser
Slika 1. Ancellotta sorta bojadiser

Ancellotta – opis sorte

Sorta je kasnog sazrijevanja. Sazreva u III epohi. Veoma je prinosna sorta. List je srednje veličine, petougaonog oblika, ima pet isječaka sa oštrim zupcima, dubokih ureza. Nervi ponekad kao da su crveni u osnovi. Cvijet je hermafroditan. Grozd veliki ili srednje veličine (15-20 cm), srednje rastresit, piramidalan, često sa 1-2 krila. Peteljka zeljasta i tanka. Bobice su srednje krupne, okruglog oblika, plavo-crne pokožice. Grožđe odnosno šira sadrži 18 do 22% šećera. Sok je intenzivno obojen. Daje tamno obojena, voćna crvena vina slabe kiselosti. Koristi se za proizvodnju grožđanog rektifikovanog koncentrata i kao pojačivač boje za svijetlo obojena vina. Sorta je pogodna i za proizvodnju kvalitetnih vina.

Antocijanini

Crvenu boju u najmanju ruku mladim crvenim vinima daju fenolna jedinjenja pod nazivom antocijanini. Antocijanini grožđa nalaze se u pokožici bobice crnog grožđa. Sorta bojadiser sadrži antocijanine i u soku, odnosno ima crveno obojen sok. Antocijanini iz pokožice bobice u sok, odnosno vino prelaze tokom maceracije koja je redovan postupak u proizvodnji crvenih vina. Antocijanini kao nosioci boje kod sorte bojadiser zastupljeni su u količinama koji su nekoliko puta veće od količina kod najčešće gajenih crnih vinskih sorti. Njima se pripisuju dijetetska i lekovita svojstva. Mogu se koristiti u farmaceutskoj industriji, industriji boja i lakova, konzervnoj industriji i dr. Ovo su razlozi zašto sorta bojadiser ima veliki značaj te se ovim sortama mora pokloniti dužna pažnja.

Sorta bojadiser bogata antocijanima

Sadržaj antocijana u pokožici ili mesnatom dijelu bobice je kod sorti genetski uslovljen ali je podložan i promjenama pod uticajem ekoloških uslova. Među sortama tipa bojadisera poznate su i: Alikant buše (Alicante Bouschet), Game bojadiser (Gamay Teinturier), Grand Noir de la Calmette, Oberlin Noir, Chambourcin, Dunkelfelder, Deckrot, Da Capo, Color, Rubi red, Saperavi, Začinak, Župski bojadiser, Krajinski bojadiser, Evita. Pogledati i: https://ovinu.info/sorte-grozdja-koje-se-gaje-u-engleskoj/

Izvor: