Vinarija Stobi

degustacija region vinarije vinarstvo vino vinska kultura

Dobro došli u svijet vinske magije! Vinarija Stobi nalazi se u centralnoj Makedoniji, u čuvenom vinogradarskom regionu Tikveš. Ovaj region sa 12 hiljada hekatara pod vinogradima, čini trećinu ukupnih vinograda u Makedoniji. Ono što ovaj region čini blagorodnim je mješanje mediteranske klime sa juga i kontinetalne sa sjevera. Vinarija Stobi je mlada po godinama, a iskusna po znanju. Ona je jedna od najnovijih i jedna od najmodernijih makedonskih vinarija, locirana u opštini Gradsko, neposredno u blizini antičkog lokaliteta Stobi, po kome je i dobila ime. Grožđe stiže sa teroara kojim su se nekada kretale rimske legije, krstaši riteri, otomanski osvajači i mnogi drugi, zvani i nezvani. Video na kraju teksta.

Šta je Stobi?

Stobi je jedan od najpoznatijih antičkih arheoloških lokaliteta u Makedoniji. Usidren podno mitskih reka Erigon i Aksios (današnji Vardar), 80 kilometara udaljen od Skoplja. Ovakva lokacija, načinila ga je, tokom antičkog perioda, važnim strateškim i trgovačkim centrom. Pod imenom Stobi javlja se od IV vijeka prije nove ere. Bio je sedište episkopa i grad iz kojeg je Teodosije I godine 388. doneo zakon protiv sektaštva. Godine 518. prema Prokopiju, Stobi je stradao u katastrofalnom zemljotresu.

Stobi pod vinogradima ima 600 hektara, na kojima se uzgajaju bele sorte: Žilavka, Župljanka, Riesling, Welshriesling, Chardonnay, Muscat ottonel i druge, a od crnih Vranac, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Shyraz, Petit Verdot i druge. Veći naglasak dat je sortama od kojih se proizvode crvena vina. Ova vina ćete probati uz hladnu zakusku od galičkog sira, kačkavalja, suhomesnatih specijaliteta i domaće pite, a u restoranu vinarije možete i ručati.

Mudrost i iskustvo prvih stanovnika koje je prenošena od pamtivijeka do danas, sjedinjena je u savršenu harmoniju sa savremenom tehnologijom i znanjem. Ovdje imamo vinariju koja ima antičke korjene, a modernu tehnologiju primjerenu XXI vijeku. U modernom zdanju, urbanom, arhitektonskom čudu, svjetski poznatog arhitekte Le Korbizijea, smjestila se vinarija, čija su vrata uvijek otvorena za vinoljupce, ali i sve radoznale. Ima kapacitet od 4,5 miliona litara. U jednom času moguće je, u ovoj vinariji, napuniti pet hiljada boca. Otkrijte tajnu vinskih lavirinata sa hrastovim buradima i uživajte u čaroliji.

 “Budite deo sveta modernog vinskog turizma! Ne prihvatajte ništa manje od savršenstva!”

https://www.youtube.com/watch?v=tH-eusXgOy8&t=37s

https://www.youtube.com/watch?v=nfhGVAx5jz8&t=86s

Vinarije neobičnog naziva: Vinarija Stobi. Preuzeto sa: http://winejour.blogspot.com/2015/07/vinarija-stobi-tikves-makedonija.html; Objavljeno: 28.07.2015. by Kulturnik. Pripremio: Dragutin Mijatović.