Antički brod za prevoz vina

istorija vino vinska kultura

Antički brod za prevoz vina. Ostaci antičkog broda koji datira iz drugog vijeka prije Hrista otkriven je  u Sredozemnom moru kod obale Palerma. Prema prvim snimcima, ostaci broda pronađeni su na dubini od 92 metra, a brod je bio natovaren amforama vina.

Antički brod za prevoz vina
Foto: Twitter/ @TheGuardian

“Sredozemno more nam neprestano daje dragocjene elemente za rekonstrukciju naše istorije povezane sa pomorskom trgovinom, vrstama brodova te načinima transporta” rekla je Valeria Li Vigni, službenica koja je pokrenula ekspediciju.

Ona je navela da će se sada saznati nešto više o pomorskom životu i odnosima između tadašnjeg stanovništva. Sicilijanske vlasti su ovo otkriće opisale kao jedan od najvažnijih arheoloških nalaza posljednjih godina, prenosi The Guardian.

Prije nekoliko sedmica, sicilijanski arheolozi pronašli su nešto slično, odnosno rimski brod na oko 70 metara dubine u blizini ostrva Ustice. Na tom brodu su, takođe, pronađene amfore za vino iz drugog vijeka prije Hrista. Ovi nalazi bi trebali rasvijetliti trgovačku aktivnost Rima na Mediteranu. Rimljani su bili poznati po trgovini začinima, vinom, maslinama i drugim proizvodima u sjevernoj Africi, Španiji, Francuskoj te na Bliskom istoku.

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=JO1Wg0ApXWs

Izvor: https://geek.hr/. Naslov orginala: Na Siciliji otkriven antički brod koji je služio za prijevoz vina. Objavljeno: juli 2021. by Valkyrie Blu. Pripremio: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/kratka-istorija-vina/