Kratka istorija vina

istorija vino vinova loza vinska kultura

Kratka istorija vina. Nektar grožđa je svakako najstariji i najcjenjeniji napitak na svijetu, muza za velike umjetnike i izvor radosti za jednostavne ljude. Evolucija okusa i tehnika proizvodnje pruža divan pogled na civilizacije u kojima je vino bio simbol statusa i kulture, predstavljajući aspiracije i kontradikcije.

10000 BC~3500 BCNeolitska era i otkriće vina. Sa “neolitskom revolucijom”, čovjek je napustio nomadski način života i počeo da se bavi poljoprivredom. Većina naučnika mjesto rađanja vinogradarstva traži u području između istočne Turske, zapadnog Irana i Kavkaza (Gruzija, Armenija i Azerbejdžan). Priča se da je vino nenamjerno otkriveno nakon slučajne fermentacije grožđa čuvanog u kontejneru. U Gruziji i Jermeniji, arheološka iskopavanja su pronašla podrume iz 6.000-5.000 godina prije Krista, koji sadrže prese, čaše i predmete za proizvodnju i čuvanje vina.

3500 BC~1000 BCRane herojske civilizacije u Mezopotamiji, Egiptu i Palestini. Jedna od prvih populacija koja je obrađivala vinovu lozu su bili Sumerani, koji su se naselili u Mezopotamiji na pojasu zemlje između rijeka Tigris i Eufrat. Slike papira i grobnice pokazuju da se u drevnom Egiptu vino smatralo napitkom faraona, sveštenika i visokih zvaničnika tokom vjerskih i društvenih ceremonija. Bogatstvo informacija o vinogradarstvu u Palestini potiče iz Starog zavjeta. Jevrejska tradicija identifikuje Noa kao osnivača vinogradarstva – nakon velikog potopa patrijarh je iskoračio iz barke i posadio prvu vinovu lozu.

Naslov orginala: A Short History of Wine;  Izvor:  http://www.exploringtastemagazine.com/en/;  Objavljeno:14.03.2017. Tekst: Jessica Bordoni;  Ilustracije: Sabrina Morreale; Slika: www.google.comPrevod: Dragutin Mijatović