Acenologia

nauka vinarstvo vino vinogradarstvo vinska kultura

Acenologia. Digitalizacija nije individualna i dobrovoljna opcija. To je obavezna potreba za sve ekonomske i društvene sektore. Pogotovo one produktivne. Niti je radnja u potpunosti povjerena trećim stranama. To je proces transformacije samog ljudskog kapitala i postojećeg proizvodnog sistema, otvarajući ogromne izglede, zatvarajući metode koje su ostale duboko ukorijenjene u proizvodnji i često su bile uspješne.

Acenologia

Ali potrebe i prioriteti društva nepovratno su se okrenuli u smjeru koji nije zamišljen prije samo deset godina. I ne samo zbog pandemije.

Napetosti koje stvara proces digitalizacije su transformativne i nije pretjerano reći da generišu promjenu identiteta, pa čak i ciljeva u organizacijama i kompanijama. Iz tog razloga, ako proces nije popraćen digitalizacijom samog okruženja, oni mogu okončati organizaciju iscrpljeni i bez odgovarajućeg položaja koji garantuje njenu konkurentnost. U trenutnoj panorami počinju se pojavljivati ​​primjeri entiteta koji su digitalizirani (nepropisno) dok ne nestanu.

“U Acenologiji otvaramo prostor posvećen digitalizaciji, s ciljem fokusiranja na transformaciju enologije.”

Inicijative digitalizacije u sektoru proizvodnje vina su započete, inicijative dobavljača i usluga, nešto naprednije. Okruženje, sastavljeno od institucija (sektorskih, nacionalnih i međunarodnih), trebalo bi povećati svoju posvećenost digitalizaciji kako bi se sektor, u cjelini, mogao postaviti u prednost pred skorom budućnošću.

S ciljem doprinosa evoluciji, u Acenologiji otvaramo prostor posvećen digitalizaciji, s ciljem da se usmjerimo na transformaciju enologije. Novi prostor čije će objavljivanje dovesti do digitalnih promjena u samoj publikaciji. Iz intervjua sa Pau Roca, generalnim direktorom OIV -a: “Vjerujem da se suočavamo sa novom naukom, naukom o podacima, i moramo je ugraditi. To je moja filozofija”.

Izvor: http://www.acenologia.com/. Naslov orginala: Digitalizar hasta perecer. Objavljeno: 08.07.2021. by Jaume Estruch. Pripremio: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/vino-u-buducnosti/