Bijelo vino za početnike

aroma vina vino vinska kultura zdravlje

Bijelo vino za početnike. Nije tajna da ja volim vino i što sam više saznala o njegovim složenostima, to sam više degustirala (i pila!) To više uživam u njemu! Moj vodič “bijelo vino za početnike” pomoći će vam da se odmaknete od svog uobičajenog naručivanja i započnete otkrivati sve tipove osim ovih! 

Bijelo se vino često vidi kao ulaz u svijet vina, prije nego što se upustite u teže, smjelije crvene boje. Učinila sam upravo to i tako je lakše okrenuti leđa bijelim – vidite ih kao previše lagana ili možda previše kisela. Degustacija vina me vratila u uživanje u bijelim vinima i shvatila da postoji čitav niz nevjerovatnih okusa. Bijelo vino ne mora biti samo damski benzin!

Sa kojom hranom bi trebalo upariti bijelo vino?

Prilično je opšte poznato da bijelo vino treba biti upareno sa ribom ili piletinom, a crveno vino koje se poslužuje sa crvenim mesom i težim okusima, ali to nije nužno. Lakša bijela vina su savršena za spajanje na ovaj način, ali suvi bijeli Chenin Blanc savršeno se slaže sa svinjetinom a Pinot Gris i patka idu zadivljeno dobro. Bijela vina su ujedno i savršena pratnja na stolovima sa sirom jer njihova oštrina probija kremastu mliječnost. Ne zaboravite da ih uvijek poslužite ohlađene.

Da li je bijelo vino dobro za vas? Očito… za sve prosječne ljude! Ne zaboravite da pijete odgovorno ???? ali možda ćete se iznenaditi kada saznate da je bijelo vino sa više antioksidanata nego crveno vino! Takođe mogu pomoći smanjenju holesterola, pomažu u mršavljenju i usporavaju proces starenja. Ne prihvatajte moju riječ za gotovo – pogledajte druge članke koje su napisali pametniji ljudi od mene!

Popularna bijela vina – kako ih piti i sa čime upariti

Chablis

 1. • Vjerovatno moje omiljeno bijelo vino! Suvo bijelo vino sa primjesama citrusa
 2. • Iz regije Chablis u Burgundiji, potražite bocu u francuskom dijelu svoje vinoteke!
 3. • Dobro se uparuje sa sirovom ribom i svježim biljem – Pileći Taragon biće sjajno uparivanje sa ovim vinom!

Pinot Grigio

 1. • Ah, moj prelazak na bijelo vino ‘night out’! Srednje voćni karakter sa malom kiselošću, Pinot je sjajno stono vino
 2. • Družite se sa blagim morskim plodovima i pilećim jelima uz Pinot Grigio
 3. • Najbolji Pinot Grigio potražite među italijanskim ili kalifornijskim vinima. Francuska vina su mnogo hrabrijeg okusa

Chardonnay

 1. • Uvijek sam okretala nos od vina Chardonnay, ali ovo je vino prešlo dug put od francuskog porijekla. Vino punog tijela i barikirano sa aromama vanilije i voća.
 2. • Chardonnay sa puno okusa, ide uz kremastu tjesteninu i jela od sira savršeno sjedaju uz hladnu čašu ovg vina
 3. • Chardonnay je nekada bio Francuska, ali kalifornijske verzije su mnogo lakše za piti

Sauvignon Blanc

 1. • Ako sam u restoranu u kojem nisam bila, često ću ići na Sauvignon Blanc. Francuski je lagan i suv, kalifornijski je više barikiran, a Sauvignon Blanc sa Novog Zelanda punog tijela i voćan
 2. • Sauvignon Blanc će savršeno sjeći sireve poput fete i kozjeg sira. Jela od limuna će takođe biti sjajno sparivanje.
 3. • Kalifornija, Novi Zeland, Australija, Kolumbija i Francuska proizvode sjajna vina od sorte Sauvignon Blanc.

Nadam se da vam je ovaj vodič, bijelo vino za početnike pomogao da izađete iz svoje zone komfora i isprobate nove okuse. Ako je vino vaša stvar, svakako pogledajte moj vodič za crveno vino!. Pogledati i: https://ovinu.info/vino-i-vase-zdravlje/

Naslov orginala: White Wine for Beginners. Izvor: https://slowthecookdown.com/, Objavljeno: 12.08.2018. by Slow The Cook DownPrevod: Dragutin Mijatović