Blatina sorta Hercegovine

ampelografija grožđe region sorta vino vinska kultura

Blatina sorta Hercegovine. Blatina je autohtona sorta. Pripada grupi crnih vnskih sorti za proizvodnju visokokvalitetnih crvenih vina. Uz sve pohvale vinu ima i jednu manjakovost, a to je da ima funkcionalno ženski tip cvijeta, pa je sortu nemoguće gajiti u monokulturi. Blatini u vinogradu treba sorta pratioc koja cvijeta istovremeno kada i ona radi dobre oplodnje. Poslije dobre oplodnje sorta će dati ono što se od nje očekuje, vino kršne Hercegovine gdje se pošteno udomaćila.

Blatina sorta Hercegovine

Blatina sorta Hercegovine. Brotnjo postojbina Blatine. Vinarstvo i vinogradarstvo Hercegovine ima dugu tradiciju. U doba Ilira ovdje se proizvodilo grožđe, a nakon Ilira i Rimljani su nastavili sa uzgojem i širenjem vinove loze, što potvrđuju rimske iskopine na kojima se vide ukrasni grozdovi i vinogradarski ornamenti.

Nakon turskih osvajanja tradicija proizvodnje nije presječena. U doba Austrougarske monarhije stvorena je povoljnija klima za uzgoj vinove loze. Sa 420 tona grožđa 1882. godine, proizvodnja se popela na 12.000 tona vina 1912. godine u Hercegovini. filoksera je gotovo uništila vinograde u Hercegovini pa tako i u Brotnju. Vrijeme Prvog svjetskog rata je bilo nepovoljno za vinogradare u Brotnju tako da je prvi značajniji pomak u
obnovi uslijedio u periodu od 1920. do 1928. godine. Tokom Drugog svjetskog rata vinogradarstvo je bilo još više zapušteno.

Pogledati i: http://www.vinarija-citluk.ba/ i https://ovinu.info/zilavka/