San Marino i vino

region vino vinska kultura

San Marino i vino. San Marino je sve do 1968. godine predstavljao najmanju republiku na svijetu, ali je te godine Nauru u Mikroneziji stekao nezavisnost i poneo titulu najmanje zemlje koja je po državnom uređenju republika.

<Rocca della Guaita s pogledom na San Marino

Republika San Marino je mikro država i enklava u Italiji. Površina zemlje iznosi oko 61 km2, a specifična je po brdovitom reljefu. Prema rezultatima popisa iz 2016. godine, San Marino ima 33.285 stanovnika. Njegov glavni grad se takođe zove San Marino. Zvanični jezik je italijanski. Bez obzira što je tako mali, San Marino je jedna od najstarijih država na svijetu, a danas je to jedna od najbogatijih svetskih zemalja i primamljiva turistička destinacija. Zanimljiv je podatak da je San Marino jedina zemlja na svijetu gdje broj motornih vozilia prevazilazi broj stanovnika. U 2014. bilo je 1.263 vozila na 1.000 stanovnika.

Vinogorja i proizvodnja vina

Zbog svoje veličine i broja stanovnika, vinogorja i proizvodnja vina u San Marinu su, naravno, vrlo mali. Uprkos tome, dva ključna poljoprivredna proizvoda u državi su vino i sir. Postoji jedan jedini proizvođač zabilježen, Consorzio Vini Tipici di San Marino, čija linija sa natpisom “così piccoli, così unici” (“tako mala, tako jedinstvena”) igra na maloj površini San Marina.

Prirodno, s obzirom na blizinu regiona Tuscany (Toskane) – čiji su najistočniji rubovi udaljeni samo 16 km (10 milja) prema zapadu – ovdje je preferirano crveno vino italijanske vodeće crne sorte grožđa Sangiovese. Vina se obično proizvode u stilovima prilagođenim hrani kao dodatak lokalnoj kuhinji. Hranu čine velike količine sira, šunke, govedine i zečevine ukrašene tradicionalnim italijanskim aromama češnjaka i ruzmarina. Lokalna bijela suva vina uglavnom se proizvode od sorti Ribolla i Biancale. Ova vina više odgovaraju ribljim jelima sa obližnje jadranske obale (15 km istočno). Ovdje se proizvode i slatka i pjenušava muskatna vina od sorte Moscato Bianco, koja se dobro uklapaju sa tradicionalnom tortom Torta Tre Monti, koja je dobila ime po tri kule koje čuvaju grad San Marino.

Klima u San Marinu tipična je za klimu u južnom dijelu regiona Emilia-Romagna (koja ga gotovo u cijelosti okružuje). Uživa u kombinovanim mediteranskim i kontinentalnim uticajima, što znači topla ljeta i hladne zime, sasvim u redu za uspješno vinogradarstvo. Vidjeti i: https://ovinu.info/vinogradi-i-vina-luxembourga/

Naslov orginala: San Marino Wine (San Marino i vino). Izvor: https://www.wine-searcher.com/ i https://www.economy.rs/. Updatirano: 01.10.2018. Prevod: Dragutin Mijatović