Shiraz ili Syrah

klima okus vina region sorta vino vinska kultura

Shiraz. Ogroman broj sorti grožđa ima nekoliko imena, zavisno o tome gdje se uzgaja. Pa, šta je u imenu? Jesu li uvijek zamjenjivi ili njihovo mjesto i ime daju trag njihovom stilu?

Shiraz
Syrah, poznata i kao Shiraz, sorta je grožđa uzgajana širom svijeta / Getty

Syrah takođe poznat i kao Shiraz. Može vam se oprostiti ako mislite da su Syrah i Shiraz različite sorte grožđa. Vina mogu imati okus gotovo poput polarnih suprotnosti. Njihovo tijelo, izraz i tekstura mijenjaju se sa klimom.

U umjerenoj sjevernoj Francuskoj, region Rhône Valley, Syrah je grožđe iza takvih apelacija kao što su Côte-Rôtie i Hermitage. Dalje prema jugu čini okosnicu bezbrojnih mješavina Côtes du Rhône i važan je dio mnogih rustikalnih Languedoc crvenih vina. Poznat kao Shiraz u Australiji, njegov stil se najviše ističe u vrućem regionu Barossa i toplom McLaren Vale, ali uspijeva i u hladnijem regionu Canberra. U regionu Northern Rhône Syrah ima čvrste, isušujuće tanine, australijski Shiraz je poput baršuna za podmazivanje usta.

Francuski hrast naglašava Syrah-ove visceralne note sušenog mesa, ali američki hrast daje australijskom vinu tonove vanile i čokolade. Oba mogu imati srdačne note ljubičice. Zatim tu su i začinski okusi, poput bijelog bibera u hladnijim regijama i crnog bibera u toplijim. Syrah / Shiraz u novozelandskom zalivu Hawke's je sladak voćni, ali sugestivan sa bijelim biberom. U Južnoj Africi skreće prema začinskom bogatstvu, dok u Kaliforniji i Washington-u može biti gladak i velik ili oštar i nategnut. Ukratko? Ime je trag stila. Shiraz je vjerovatno velik i odvažan, dok je Syrah tendenciozan i vitkiji.

Pogledati i: https://ovinu.info/syrah/

Izvor: https://www.winemag.com/. Nalov orginala: What Does it Mean When the Same Grape has Different Names? (Šta znači kada isto grožđe ima različita imena?). Objavljeno: 27.03.2018. by Anne Krebiehl MW. Prevod: Dragutin Mijatović