Bordeaux zemlja raznolikosti

region terroir vino vinska kultura

Bordeaux. Raznolikost je snaga i prednost, a to je činjenica! U Bordeaux terroir-u raznolikost se može naći svugdje: u zemlji, u narodu, a najviše u vinima. U kombinaciji, ove snage čine region Bordeaux zemljom bezgraničnog i ponajviše jedinstvenog potencijala, kao nigdje drugdje na svijetu.

Bordeaux crveno i bijelo

Bordeaux vinogradi

Raznolikost je naša zemlja. Region Bordeaux ima više od 110.800 hektara pod vinogradima (od čega je 5% rezervisano za grands crus) koji imaju koristi od povoljne umjerene klime: smještene između blagodeti Atlantskog okeana koji graniči sa područjem i bogatstva kopna koje zatvara to. Ova raznolikost se takođe nalazi u njenim apelacijama. U regiji ih ima ukupno 65! Pored vještina, ove raznolikosti, ovog rada i ove strasti čine svako naše vino potpuno jedinstvenim.

Raznolikost je naš narod. Boce vina odraz su rada i strasti 6.000 vinara koji svakodnevno proizvode ta vina, a većina sa porodicom.

Raznolikost su naše boje. Raznolikost bordoških vina može se pronaći u njihovim bojama. Bordeaux terroir proizvodi uglavnom crvena (85%), ali takođe suva bijela (9%), ružičasta (4%), slatka bijela (1%) i crémant-pjenušava (1%). Na taj način postoji tip vina za svakoga! Na nivou sorti grožđa nalazimo istu tu raznolikost. Na primjer, bijela, sa sortom Sauvignon, mješavinom svježine, živahnosti i drvenastih i voćnih mirisa ili punijeg Sémillona. Ali i u crnim sortama Merlot, najpoznatija sorta ili istorijska sorta ovog kraja: Cabernet Sauvignon.

Raznolikost je naša ekološka obaveza. Danas je 65% vinograda u regionu Bordeaux posvećeno zaštiti okoline. U bliskoj budućnosti cilj je povećati ovaj broj na 100% za vina koja su sve više povezana sa zemljom u kojoj su rođena. Naša različitost je ono što nas čini jačim, ali i bogatijima u cjelini. U našim bocama zastupljene su sve boje: crvena, bijela i ružičasta. Neka Bordeaux vina postanu vaš savršeni partner u vinu koji će pratiti svaki trenutak, bilo koje jelo: samo odaberite!

Saznajte više na našoj web stranici ovdje here. 

Naslov orginala: A Land of Diversity. Izvor: https://www.winemag.com/. Objavljeno: 06.11.2020. Pripremio: Dragutin Mijatović