Miris i okus vina starog Rima

Miris i okus vina starog Rima

istorija region vino

Miris i okus vina starog Rima. Poznato je da je vino bilo neophodan dio života starih Rimljana. U stvari, mnogi izvori govore da su rimski građani pili oko 100 galona (378 litara) vina godišnje. Ali kako je to vino  izgledalo, kako je mirisalo i kojeg je bilo okusa to je misterija – do sada. Nova arheološka studija rimske keramike pruža uvid u tehnike proizvodnje vina tog vremena i kako su ove metode vjerovatno uticale na profil okusa tečnosti/pića.

U studiji, objavljenoj u časopisu Antiquity, arheolozi dr Dimitri Van Limbergen sa Univerziteta Ghent i dr Paulina Komar sa Univerziteta u Varšavi uporedili su rimske glinene tegle zvane dolia sa modernim posudama za proizvodnju vina koje danas koristimo. Oblik dolia izgleda sličan onom qvevri, glinenih posuda koje se koriste u Gruziji, čineći vezu između starog rimskog vina i savremenog gruzijskog vina.

Dolia i Qvevri

“Zakopavanjem dolia u zemlju, temperatura i pH mogu se kontrolisati, podstičući stvaranje površinskih kvasaca i hemijskog jedinjenja zvanog sotolon”, otkriva studija. “Ovo daje vinu blago začinjen okus sa aromama tostovanog hljeba i oraha.”

Glinene posude koje su koristili stari Rimljani takođe su bile porozne u poređenju sa modernim rezervoarima od nerđajućeg čelika koji su danas popularni u proizvodnji vina. Čelični rezervoari su potpuno zapečaćeni, ograničavajući izlaganje kiseoniku tokom procesa proizvodnje vina. Ali male rupe u dolia posudi omogućavaju oksidaciju tokom procesa fermentacije. Ovo može dati bogatstvo i složenost, sa okusima poput pečenih orašastih plodova i oksidasane jabuka. Priroda gline bogata mineralima takođe je vjerovatno dodala osjećaj suvoće vinu.

Različite veličine i oblici posuda za skladištenje koji su otkriveni iz ovog vremenskog perioda takođe ukazuju da su stari Rimljani bili svjesni različitih tehnika. Tehnika koje su mogli koristiti za manipulisanje profilom okusa svojih vina, te da su imali značajnu kontrolu nad konačnim proizvodom.

“Vrijednost identifikovanja, često neočekivanih, paralela između modernog i drevnog vinarstva leži u razotkrivanju navodne amaterske prirode rimskog vinarstva. Vinarstva i otkrivanja zajedničkih osobina u milenijumima starim postupcima vinifikacije”, naglasio je dr. Van Limbergen u studiji.

Naslov orginala: Archaeologists Uncover How Wine Likely Looked, Smelled, and Tasted in Ancient Rome. (Arheolozi otkrivaju kako je vino izgledalo, kako je mirisalo i kakvog je bilo okusa u starom Rimu). Izvor: https://vinepair.com/. Tekst: Hannah Staab. Foto: Magdalenapaluchowska-Stock.Adobe.Com: Objavljeno: 23.01.2024.

PREPORUKA ZA PROČITATI:

Pouka iz života: Dajte čovjeku ribu i nahranit ćete ga za jedan dan; naučite ga kako da je lovi i prehranit ćete ga za cijeli život.