Vino Beaujolais Nouveau 2020 je stigao

vino vinska kultura

Beaujolais Nouveau. Mirno i nema velikih proslava na pomolu: atmosfera je vraški nova i neobična za dolazak vina Beaujolais N. ove godine. Zbog koronavirusa, svečanosti trećeg četvrtka u novembru otkazane su i zamijenjene virtualnim događajima, prodajom i rasprodajom. Ali za Château de Pierreux, smještenom nedaleko od Belleville u srcu regiona Beaujolais, vino nastavlja teći. A Grégory Large, trgovac i sin vinogradara, ima razloga da se nada. Već dugo nevoljen, Beaujolais je posljednjih godina povratio naklonost u očima Francuza i njegov se dolazak slavi po cijelom svijetu, posebno u restoranima. Kvalitet vina se poboljšao, a vino ima i dobru cijenu.

Conjuguer les Beaujolais – Beaujolais Nouveaux 2020/ https://www.youtube.com/watch?v=RQBrmU4J-Jk

Ograničenje, blagodat za potrošnju vina?

Blagodat u vremenima zatvorenosti i ekonomske krize za francusko tržište, koje predstavlja oko 45% prodaje kompanije Maison Mommessin, koja posjeduje oko 100 hektara na padinama regiona Beaujolais. “Zatvaranje je umnožilo zahtjeve”, objašnjava Grégory Large, trgovac u Maison Mommessin. “Ljudi su se našli zatvoreni sa svojim porodicama, tražili su dobra vina sa dobrom cijenom, između 6 i 10 evra, što je generalno pozicioniranje vina Beaujolais Nouveaux.”

Beaujolais Nouveau dolazi, izvoz se smanjuje?

Ako vinogradari ove godine teško mogu računati na restorane, još uvijek se mogu nadati prodaji zahvaljujući prodaji na malo i trgovcima vinom, koji još uvijek nisu zatvoreni. Teže je u smislu izvoza, koji predstavlja važan dio tržišta za B. Nouveau i ostalih 11 apelacionih područja u regiji.

Što se tiče Beaujolais Nouveau, od 20 miliona prodanih boca 2019. godine, trećina je prodana u inostranstvu. Najviše u Sjedinjenim Državama, Japanu, zatim u Kanadi i Evropi (Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka, Švajcarska …).

Naslov orginala: Le Beaujolais Nouveau est arrivé mais avec la pandémie, les difficultés aussi (Beaujolais Nouveau je stigao, ali sa pandemijom, pa ima i poteškoća). Izvor i slike: https://fr.euronews.com/ . Objavljeno: 19.11.2020. par Guillaume Petit. Pripremio: Dragutin Mijatović