10 termina – degustacija vina

degustacija kvalitet vino vinska kultura

Degustacija vina. Kao što Jancis Robinson voli reći, dobro vino priča priču: ima početak, sredinu i kraj. Međutim, ponekad priču o vinu može biti teško pretočiti u riječi! iDealwine su vam pri ruci da vas provedu kroz neke manje očigledne pojmove u svijetu “degustacija vina”. Evo deset izraza koje možete isprobati na sljedećoj degustaciji!

Noge u čaši vina

Degustacija vina. “Pogledajte noge u ovom vinu!” Ne bojte se, vaše vino nije dobilo par nogu. Ovaj izraz odnosi se na kapljice koje nastaju u vinskoj čaši kada nagnete ili zavrtite čašu. Suprotno uvriježenom mišljenju, noge nemaju nikakve veze sa kvalitetom vina, već vas informišu o nivou alkohola ili šećera.

“Dobra kiselost”. Sigurni smo da ste probali vino i prvo što vam padne na pamet je ‘oštro’, ‘bistro’, trpko ’ili‘ svježe ’. Sve su to izrazi koji odgovaraju kiselosti. Ispijanje čaše limunade ili zagrizanje limuna najvjerojatnije će vas podsjetiti na osvježavajuće mrgođenje koji možete doživjeti prilikom kušanja nekih vina. Kiselost ima vitalnu ulogu u ukupnoj ravnoteži vina: previše kiselina vino čini kiselim, dok će vino bez kiselosti imati dosadan okus (možda ćete čuti i izraz kao „ravno“ ili „mlitavo“).

“Osjećam pirazine”. Jeste li ikad zabili nos u čašu i pomislili ‘zeleno’? Vjerovatno ste osjetili miris metoksipirazina (ili ‘pirazina’), aromatičnog spoja koji se nalazi, između ostalog, u paprici i nekim vinima. Bordeaux sorte grožđa često pokazuju ovu intrigantnu aromu (Sauvignon Blanc, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Carménère i Malbec). Nedavna istraživanja pokazala su da uzgajivači mogu promijeniti količinu pirazina prisutnog u vinu orezivanjem lišća na vinovoj lozi. Nisu samo arome paprike dobijene od pirazina, neka vina Sauvignon Blanc iz Valley Loare (poput Sancerre i Pouilly Fuissé) odavat će note čokolade od mente, estragona, peršuna ili slatkog bosiljka, dok crveni Bordeaux može mirisati na prženu crvenu papriku, zeleni pepar ili metvicu (https://ovinu.info/mane-vina-koje-se-mogu-otkriti-degustacijom/).

Degustacija vina – žensko i muško vino

„Ovo vino je vrlo ženstveno“ / „Ovo vino je vrlo muško“. Dva kontroverzna izraza u svijetu degustacija vina zbog kojih se neki enofili nakostriješe. Ideja da se rod koristi za opisivanje vina može izgledati smiješno, ali za mnoge degustatore to su pridjevi koji vino opisuju na način koji olakšava povezivanje sa njima. Bez obzira na to jeste li odlučili dodati ove izraze u svoj vlastiti rječnik degustacije vina ili ne, važno je razumjeti šta kritičari pod njima podrazumijevaju. “Žensko” vino često sadrži malo alkohola i tanina, ali visoku kiselost, suptilno voće, finoću, delikatnost i mineralnost. Vina Pinot Noir iz Chambolle-Musigny često nose ovu etiketu (poznato podneblje Les Amoureuses u region Burgundy je tako nazvano zbog ženskih vina koja ovaj terroir proizvodi), dok su vina Gevrey-Chambertin “muška” vina. Muška, ili „mišićava“ vina su punog tijela i moćna vina i njihove arome je lakše osjetiti.

“Ovo vino je zatvoreno”. Možda ste čuli da se vino naziva „zatvorenim“, ili čak „strogim“ ili „nepropusnim“, što znači da vinu treba više vremena da odleži i da se u potpunosti izrazi u smislu aroma i profila okusa. Presudna je razlika između zatvorenog vina i jednodimenzionalnog vina u tome što će se zatvoreno vino otvoriti ili vremenom ili izlaganjem vazduhu dekantiranjem.

Tanini u vinu

“Ovo vino je puno tanina”. Tanini su prirodni spojevi koji postoje u pokožici grožđa, sjemenkama i peteljčicama. Tanini se najčešće nalaze u crvenom vinu zbog dužeg kontakta sa pokožicom grožđa tokom postupka proizvodnje vina, tanini su odgovorni za osjećaj sušenja koji ponekad imate u ustimima (pomislite na osjećaj na unutrašnjosti obraza kad pijete hladni crni čaj). Oni su presudni u pomaganju vina da duže odleži.

“Ovo vino je za žvakanje”. Ako želite zvučati kao pravi stručnjak, primijetiti ne samo na prisustvo tanina u vinu, već i na stil tih tanina. ‘Chewy’ je samo jedan od mnogih pridjeva koji opisuje različite vrste tanina, a opisuje vino teške mesnate teksture. Slična je senzacija kao i jesti džem od bobica, gdje imate osjećaj da ga trebate sažvakati prije nego što progutate.

“Odlična ravnoteža”. Moguće najvažniji atribut koje vino može imati, a samim tim i važan pojam koji treba razumjeti! Ako je vino uravnoteženo, to znači da niti jedan element ne dominira nosom ili nepcem. Kiselost, tanini, slatkoća, voće i alkohol spajaju se u potpunom skladu. Vizit karta zaista izvrsnog vina!

Caudalies

“Vrhunska dužina”. Dužina se opisuje koliko dugo se okus vina zadržava na nepcu nakon gutanja ili ispljuvavanja. Često ćete čuti kako pravi ljubitelji vina govore i o ‘Caudaliesima’. Izvor latinske riječi “Caude”, što znači “rep”, Caudalie je mjerna jedinica koja se koristi za određivanje koliko dugo ostaje okus vina u ustima. Jedna Caudalie ekvivalentna je jednoj sekundi. Kao što možete zamisliti, što duže osjetite okus vina, ono je bolje (izuzetna vina i do 20 Caudalies!)

“Odličan završetak”. Lako se zamijeni dužina okusa vina sa završnim činom gutanja vina i nije rijetkost čuti ove termine koji se koriste naizmjenično. Međutim, završetak-finiš je opisniji i odnosi se na osjećaj i okuse koji vam ostanu u ustima nakon što progutate vino. Možete imati, na primjer, mineralnu, začinjenu ili gorku završnicu. Pa, ovo je za vas. Deset korisnih izraza koji će vas provesti od početka do kraja priče o vašem vinu. Bonne dégustation!

Prema https://www.hopwoodcellars.com/ Aftertaste (zaostali okus u ustima): Kao što termin i sugeriše, okus koji ostaje u ustima kad se vino proguta je aftertaste. Ova riječ je sinonim za dužinu ili završetak. Što se duže okus zadržava u ustima (pod pretpostavkom da je ugodnog okusa), to je kvalitet vina finiji.

Naslov orginala: The 10 wine tasting terms to know (10 termina za degustaciju vina koje treba znati). Izvor: https://www.idealwine.info/. Objavljeno: 08.01.2019. Pripremio: Dragutin Mijatović