Champagne Rosé

vinarstvo vino vinska kultura

Champagne Rosé. Legenda kaže da je udovica (Veuve) Clicquot sama stvorila prvi rose šampanjac miješavinom vina prije 200 godina, 1818. godine. Ali istorija ružičastih vina iz regije Champagne sigurno se proteže još dalje, možda čak i milenijumima. Pigmentacija iz tamnih pokožica sorti Pinot Noir i Pinot Meunier morala je biti neizbježna i u primitivnoj proizvodnji vina. Nasuprot tako dalekoj istoriji, iznenađenje je što rose nije bio značajan fokus za šampanjac tokom proteklih vjekova. Kada je Benoît Gouez započeo kao šef podruma najveće šampanjske kuće od prije 20 godina, roze je činio minimalnih 3% proizvodnje. Danas je, jedna boca od pet rose u Moët & Chandon, kompaniji koja prodaje vina širom svijeta.

Champagne rosé nastavlja svoju blistavu krivulju rasta, koja sada predstavlja više od 10%. izvoza šampanjca. Ipak, njegov učinak u čaši daleko nadmašuje njegov prodajni uspjeh. Prisutnost crvenog vina ne samo da pojačava boju, aromu i karakter, već i podiže strukturu šampanjca, čineći ga dinamičnijim i svestranijim na stolu sa sigurnim samopouzdanjem na svaki način uz raznovrsnu kuhinju.

Na vrhunskim tržištima šampanjaca, Hong Kong je nešto niži od prosjeka u prodaji rosea, što je iznenađenje za zemlju koja obožava ostale premium kategorije šampanjaca različitih godišta i prestiža. Jedna na svakih 12 boca šampanjca u Hong Konga je ružičasta, u poređenju sa nešto više od jedne na deset globalno. Champagne rosé je elegantno prilagođen raznovrsnoj kuhinji i toploj klimi u Hong Kongu i zaslužuje ponosno mjesto u svakoj proslavi. Rosé šampanjac se pravi na isti način kao i bijeli šampanjac, sa suptilnom razlikom.

Boja se obično postiže na jedan od tri načina:

Najčešće se koristi ‘metoda miješanja’ (‘rosé d'assemblage’), u kojoj se dodaje mala količina vina Pinot Noir ili Pinot Meunier (proizvedenih kao stono vino) – često samo 5-10%, ali ponekad i do 20%. Brzi porast potražnje za rosé-om nedavno je izvršio pritisak na zalihe kvalitetnog crvenog vina za miješanje u rejonu Champagne.

Rjeđe je dodavanje samotoka neposredno poslije muljanja crnog grožđa kada se proizvodi najljepše rose vino.

Saignée ili ‘ograničena maceracija’, metoda kojom se proizvode tamnija, teža vina kroz brzo potapanje pokožice crvenog grožđa. To može biti samo nekoliko sati ili par dana, i jako zavisi od vremena berbe grožđa. Zbog toga je proizvodnja ružičastog vina posebno nezgodna, ne samo nesiguran brak kiselosti šampanjca sa taninima crvenog vina, već i za određivanje željene dubine boje dugo prije nego što je određena. Kvasac je visoko efikasan agens za finiranje, ispiranje boje tokom primarne i sekundarne fermentacije. Od presudne važnosti je tajming maceracije, legenda kaže da je prvi šef podruma Laurent-Perrier, najveći proizvođač šampanjca, spavao pored tanka da bi je zaustavio na vrijeme!

Rosé je kategorija koja je spremna za najjači rast u godinama koje dolaze. Ne propustite ovaj uzbudljivi talas koji se širi cijelim svijetom!

Pročitati i: https://ovinu.info/champagne/

Naslov orginala: Riding The Champagne Rosé Wave In Hong Kong;  Izvor: https://explore.flyingwinemaker.com.hk/; Objavljeno: 14.03.2019. by Tyson Stelzer;  Prevod: Dragutin Mijatović;  Ključne riječi: champagne, vino, rose