German Riesling

istorija sorta vinarstvo vino vinova loza
German Riesling

German Riesling. Živeći modernim životom Amazon-udobnosti, lako je zaboraviti dugu istoriju vina i složeno putovanje koje je poduzeto kako bi stiglo u bocama i spremno za piće na prodajnim policama. Pogotovo njemačka superzvijezda sorta grožđa, Riesling. Uostalom, grožđe nije postalo “plemenito” preko noći. Potrebno je više od nekoliko Instagram snimaka na plaži u Tulumu da bi postala kraljica bijelih vina, zar ne? Riesling, vino i alkohol idu daleko u prošlost. Prije nego što su se farmerke pojavile, prije nego što je kraljica Viktorija vladala, ili prije rođenja Isusa Hrista. Alkoholno vrenje bilo je poznato germanskim plemenima.

Pedesetih godina prije Hrista, drevni Teutonci pili su medovinu, piće slično vinu napravljenom od fermentisanog meda. Upravo su u to doba ljudi počeli eksperimentisati sa uzgojem divljih loza. Sorte koje se danas nalaze u Njemačkoj, Vitis vinifera, došle su iz tih ranijih perioda. Dobar primjer ljudske radoznalosti i podsticanja napretka.

Nakon 50-ih godina prije Krista vino postaje zanimljivo. Poznato je da su Rimljani voljeli piti. Posvetili su vino Bogu i dobar provod. Ali, pijuckanje fermentisanog grožđa iz čaša nije bio njihov izum. Kroz osvajanja sjeverno od Alpa, Rimljani su otkrili vinogradarstvo od Grka i Etruščana, a zatim ga proširili na germanska područja. Zapravo, Rimljani su donijeli prvu vinovu lozu u dolinu rijeke Mosel. Dokazi o njihovim prešama staje i danas. Kao dokaz rimskog dobrog ukusa (barem u vinu), mnoga nalazišta odgovaraju lokalitetima današnjih najboljih vinograda.

Naslov orginala: The History of German Riesling;  Izvor: https://www.winemag.com/;  Objavljeno: 08.03.2019.  Obrada slike: Dijana Pantić; Prevod: Mladen Mijatović;  Ključne riječi: vinova loza, porijeklo, sorta, riesling